reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft přináší betaverzi Edge na Chromiu

21.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft přináší betaverzi Edge na Chromiu
Microsoft nám začal nabízet pro vyzkoušení první dostupnou betaverzi svého prohlížeče Edge, který je nově založen na Chromiu. Činí tak asi čtyři měsíce poté, co začal nabízet rané Canary a Developer verze.
Microsoft už v minulém roce ohlásil, že se rozhodl zastavit vývoj svého vlastního enginu pro prohlížeč Chrome a raději jej postaví na Chromiu firmy Google, která tak na něm tvoří i svůj prohlížeč Chrome. Toto rozhodnutí mělo umožnit Microsoftu to, aby mohl mluvit do vývoje open source Chromia, které dnes stejně využívá drtivá většina uživatelů, zvláště když se vezmou v úvahu také mobilní zařízení. 
 
 
Nová betaverze Edge tak už má zcela jiný základ, ale navenek je to stále starý Edge využívající Microsoft Search s Bingem, režim Internet Exploreru a pro ochranu pak Windows Defender Application Guard. 
 
 
Betaverze nového Edge je nyní k dispozici pro podporované verze Windows a macOS. Po dokončení betatestování tak už bude následovat ostrá verze a je pravděpodobné, že s ní Microsoft cílí na letošní podzimní velkou aktualizaci systému Windows 10. Dozvíme se ale, že už tato verze je vhodná pro každodenní využití. Očekávat můžeme větší aktualizace vždy po šesti týdnech, což bude v případě potřeby vyplněno náhlými bezpečnostními aktualizacemi. 
 
Po instalaci betaverze se ukáže, že ta dokáže využít data z původního Chrome, takže nám zůstanou i bookmarky a podobně. Microsoft mluví o podpoře 14 jazyků, ovšem čeština mezi ně nepatří. Máme tu také novou funkci pro zamezení sledování ze strany provozovatelů stránek, čili prostě režim soukromí, kterou je ovšem třeba nejdříve aktivovat s různým stupněm (základní, vyvážený a přísný). 
 
Microsoft také vypsal odměnu za případně nalezené bezpečnostní chyby v Edge Beta. Ta může s ohledem na míru závažnosti dosáhnout až 30 tisíc dolarů. Více se můžete dozvědět zde


reklama