reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Project Silica: desítky gigabajtů ve skleněné tabulce

5.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Project Silica: desítky gigabajtů ve skleněné tabulce
Lidstvo se už dávno posunulo od záznamu informací na hliněné tabulky. Třeba Microsoft chce v rámci projektu Silica využít skleněné tabulky, do nichž se bude ovšem také rýt. Jenomže ne klackem, ale laserem. 
Princip je tak v podstatě stejný, ovšem klackem bychom do hliněné tabulky těžko vyrýpali 75,6 GB dat, které zvládne nést tabulka z křemenného skla s rozměry 75 x 75 x 2 mm. Mohli bychom také v podstatě mluvit o optickém médiu, neboť vrypy jsou tvořeny laserem a pomocí světla se budou informace číst. Jde o vrypy či deformace v nanomeřítku, takže je jasné, že Microsoft musí pro tento účel využít velice kvalitní materiál, který je sám pokud možno bez kazů.  
 
 
Microsoft už má k dispozici první taková média, na nichž si vyzkoušel, že daný koncept je smysluplný a využitelný. Chtěl by jej nasadit pro zálohování dat či tzv. cold storage a využít také umělou inteligenci, která by zde posloužila v roli ECC, čili pro korekci chyb vzniklých třeba i při stárnutí média.  
 
 
Ze zprávy je patrné, že se do skla nezaznamenávají pouze jedničky a nuly. Laserem se tvoří vrypy v různých hloubkách a s různou orientací, takže jeden vryp rozhodně nemusí představovat jen jeden bit informace. Data jsou pak čtena s využitím umělé inteligence díky polarizovanému světlu, které prosvítí skleněnou tabulku, čili dle toho, jak ta toto světlo ovlivňuje. 
 
Microsoft pak srovnává svou technologii s optickými disky i z hlediska odolnosti a spolehlivosti v čase. CD je schopné za předpokladu adekvátního skladování vydržet i jedno až dvě století, ale pak už se začnou plastové vrstvy rozpadat. To ovšem křemennému sklu nehrozí a navíc vydrží i velice vysoké teploty nad 100 °C, přežilo by pobyt v zapnuté mikrovlnce, v mrazu a pochopitelně mu vůbec nevadí magnetické pole. 
 
Lze tak uvažovat o tom, že Microsoft se chystá nabídnout svým zákazníkům zařízení pro dlouhodobou archivaci dat orientovanou právě na výdrž. Prozatím jde ale jen o "proof of concept", takže Microsoft si zatím jen vyzkoušel použitelnost své technologie, když na skleněnou tabulku nejdříve zaznamenal a pak z ní přečetl digitální kopii filmu Superman od Warner Bros. A právě s touto filmovou společností chce Microsoft spolupracovat nejdříve, aby na skleněné tabulky archivoval její knihovnu vlastních filmů. 
 
Zdroj: Microsoft


reklama