reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft propašuje aplikaci PC Health Check do všech PC s Windows 10

26.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft propašuje aplikaci PC Health Check do všech PC s Windows 10
Správně bychom samozřejmě měli říci, že Microsoft svou aplikaci PC Health Check propašuje na všechna PC s Windows 10, které mají aktivované automatické aktualizace, neboť tu jde o update, a sice konkrétně KB5005463.
Aplikaci či utilitu PC Health Check máme pochopitelně spojenou aktuálně s přechodem na systém Windows 11. Právě ta totiž stanoví, zda naše PC je nebo není na nový systém připraveno, čili především zda má vhodný procesor a podporu TPM 2.0. Aktuálně přitom není standardní součástí Windows 10, ale to už brzy bude, i když dle Microsoftu ji budeme moci manuálně odinstalovat.
 
Otázka je, zda se nám zase obloukem nevrátí a také můžeme očekávat, že pravděpodobně bude nějakým způsobem využita pro budoucí přesvědčování uživatelů k aktualizaci na Windows 11 ve stylu GWX (Get Windows 10). I ta ostatně byla do starších verzí Windows propašována coby aktualizace KB3035583, prostřednictvím níž pak Microsoft tropil psí kusy, aby uživatele přesvědčil a později rovnou vmanipuloval do upgradu na desítky. 
 
 
Z PC Health Check se tak může stát jakýsi GWX 2.0, i když se dozvídáme, že tento software má sloužit i pro monitorování "zdraví" našeho systému a že bude pro tyto účely snadno dostupný na dashboardu. Jeho původní smysl ale tkví právě v tom, aby ověřil způsobilost systému k upgradu na Windows 11 a ten tu pochopitelně zůstane a Microsoft zřejmě doufá, že mnozí uživatelé vezmou PC Health Check na milost právě kvůli funkci monitorování zdraví systému a nebudou jej zatím odinstalovávat. 
 
Jaké funkce ale tato aplikace nabídne? 
 
Krom způsobilosti sestavy k běhu systému Windows 11 to bude ještě zálohování a synchronizace vybraných dat s využitím MS OneDrive, pak bude PC Health Check nějakým způsobem propojen s Windows Update, čili asi převezme hlášení o dostupných aktualizacích, v případě notebooků či obecně mobilních PC bude udávat stav baterie, spravovat bude aplikace spouštěné při startu i úložný prostor hlavního systémového disku a nakonec bude ukazovat relevantní tipy pro zlepšení kondice PC. 
 
Dá se tak říci, že PC Health Check v podstatě jen sdruží informace a funkce, které Windows už dávají k dispozici na jiných místech, a sice především v novém Nastavení. 
 
Zdroj: PCWorld


reklama