reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Store dá vývojářům až 95 % výdělku

9.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Store dá vývojářům až 95 % výdělku
Microsoft chce přilákat vývojáře do svého obchodu Microsoft Store, a tak jim slíbil vysoce nadprůměrné provize. Vývojáři si totiž budou moci dle podmínek nechat až 95 % z částky, což je vysoce nad zaběhnutým standardem.
Společnost Microsoft chce, aby se přes jeho oficiální obchod Microsoft Store prodávalo co nejvíce aplikací. Je to logický obchodní model, kdy získává peníze za prodej softwaru jiných společností. Na tomto modelu je postaven např. Google Android i Apple iOS/Mac OS. Tyto společnosti si však nechávají celých 30 % z utržené čásky, zatímco vývojář pak dostane zbývajících 70 % (pokud uživatel u aplikace vydrží přes rok, u obou se poměr změní na příznivějších 15:85). Jenže na těchto platformách nemá moc jiných možností, jak si software zakoupit. Naproti tomu u Windows je velmi běžné, že se software kupuje mimo dosah Microsoftu a na jeho operačním systému tak běží programy, ze kterých on nemá vůbec nic.
 
Microsoft Store logo
 
Pokud se ale software prodá pomocí Microsoft Store, už si může účtovat provizi, která byla ve většině případů rovněž 30 %. Jenže to je pro vývojáře příliš a ti tak raději prodávali software svépomocí. Aby vývojáři sami linkovali zájemce na prodej přes Microsoft Store a využívali tuto platformu, nabídl jim Microsoft v dnešní době takřka neuvěřitelných 95 %. Microsoft si tak sám strhne jen 5 %, a to už je přeci jen akceptovatelná nabídka. Ta ale bude platit jen v případě, že vývojář sám nažene zákazníka do spárů obchodu Microsoftu např. odkazem z jeho stránek.
 
Pokud si aplikaci zakoupí přes Microsoft Store, ale najde ji ve vyhledávání nebo jiným způsobem se zapojením služeb Microsoftu, jeho provize se zvýší na 15 %. I tak ale vývojář dostane nadstandardních 85 %. Za všechny další případné nákupy v rámci aplikací se pak strhává stále stejné procento. Pokud však jde o hry, tak těch se nové schéma netýká a platí nadále 30% provize pro Microsoft.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama