reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft ukázal moderní chytrý termostat GLAS

20.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft ukázal moderní chytrý termostat GLAS
Microsoft ve spolupráci se společností Johnson Controls vyvinul chytrý termostat GLAS, který je postaven na průhledném displeji a jako zařízení patřící do sítě IoT nabízí moderní funkce postavené na Windows 10. 
Jde konkrétně o Windows 10 IoT, čili značně odlehčenou verzi systému patřící právě do Internetu věcí. Společnost Johnson Controls si přitom nárokuje prvenství v tom, že termostat vymyslela právě ona a nyní jde o vedoucí firmu na trhu se zařízeními pro topení, ventilaci a klimatizaci (HVAC) takže pro Microsoft jde dle toho o vhodného partnera. Ten kromě Windows 10 IoT přihodil také hlasové služby své digitální asistentky Cortany a také Azure Cloudu. 
 
 
Microsoft tak útočí na trh, kde se pohybují jiné chytré termostaty firem jako Nest, Hive či Netatmo, přičemž jeho GLAS slibuje širokou funkčnost a také velice zajímavý a pokrokový design využívající průhledný displej, který je pochopitelně dotykový. 
 
 
Rozhraní je jednoduché a my se v něm můžeme pohyby prstu přesunovat mezi jednotlivými obrazovkami, které mohou ovládat teplotu, vlhkost a proudění vzduchu v domě či bytě nebo nám také ukáží, zda je vzduch uvnitř i venku čistý, nebo je s ním nějaký problém. To ale vše pochopitelně záleží na tom, jaká další vzduchotechnická zařízení máme nainstalována a napojena na termostat. A jak napovídá přítomnost Cortany, tato nastavení lze měnit i hlasovými pokyny, a to třeba i na dálku přes počítač s Windows 10. 
 
A jako chytrý termostat GLAS využívá cloudové služby, s jejichž využitím se může pokusit sám určit optimální nastavení, ale to umí i jiné termostaty. Rovněž tak dokáže detekovat přítomnost lidí a tomu nastavení přizpůsobit. 
 
O ceně nebo dostupnosti se Microsoft či Johnson Controls ani náznakem nezmiňují a tak teprve uvidíme, kdy se tento již druhý produkt Microsoftu spadající do kategorie chytrých domácích zařízení dostane na trh. První byl Cortana Skills Kit vypuštěný na trh v květnu. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama