reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft usnadňuje tvorbu 64-bitových ARM aplikací pro Windows 10

19.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft usnadňuje tvorbu 64-bitových ARM aplikací pro Windows 10
Microsoft se rozhodl, že softwarovým vývojářům usnadní tvorbu aplikací pro systém Windows 10, který pracuje na zařízeních se 64bitovým procesorem ARM. Pro něj se tak mohou tvořit aplikace, které budou na takových procesorech pracovat nativně.
Microsoft ohlásil, že už nyní mohou vývojáři s pomocí jeho nástrojů tvořit nativní aplikace pro 64bitové procesory ARM, které jsou určeny pro Windows 10. Jde tak o zařízení označovaná za Windows 10 on ARM a pro ně se bude moci kompilovat software z Visual Studia 15.9. Přímo to také umožní vývojářům rekompilovat UWP a C++ Win32 aplikace rovněž pro Arm64, přičemž Microsoft je pak jako zvláštní verze bude akceptovat ve svém Store. Díky tomu by tak mohl celkem rychle výrazně narůst počet aplikací, které budou moci pracovat na procesorech ARM bez výkonnostní penalizace dané emulací. 
 
 
Předchozí nativní aplikace pro procesory ARM a Windows 10 byly pouze 32bitové a pak bylo možné provozovat na těchto systémech také aplikace pro x86, ovšem právě jen v rámci emulační vrstvy, což se značně podepsalo na výkonu a také to mohlo silně ovlivnit životnost baterie kvůli vyšším nárokům na zdroje. 
 

Dle Microsoftu tato kompilace pro Arm64 nebo rekompilace bude mít velký dopad. Žádná čísla k dispozici nejsou, takže musíme vzít zavděk leda ujištěním, že zvláště na druhé generaci počítačů se Snapdragonem 850 se uživatelé dočkají "mnohem lepších zkušeností". Jenomže to vše už nebude záležet na Microsoftu, ale na samotných vývojářích, kteří nemusí pociťovat potřebu své aplikace kompilovat či rekompilovat zvlášť pro Arm, i když dle Microsoftu to nevypadá, že by museli vyvíjet velkou snahu. Předně si budou muset doinstalovat Visual C++ compilers and libraries for Arm64 a pak uvidí danou možnost v nabídce Visual Studia. 

 
Zdroj: Hexus.net


reklama