reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft uzavřel partnerství s Walmartem, chtějí zatopit Amazonu

19.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft uzavřel partnerství s Walmartem, chtějí zatopit Amazonu
Amazon je poslední dobou velmi úspěšný a ostatní společnosti se mu logicky snaží stále konkurovat. Microsoft na poli cloudu, obchodní řetězec Walmart pak v retailu. Tyto dvě společnosti tak vytvořily strategické partnerství.
I když byl Amazon kdysi jen knihkupectvím, dokázal se v posledních letech perfektně adaptovat a rozšířit portfolio svých služeb a aktivit do těch správných směrů natolik, že mu ostatní společnosti moc nestačí konkurovat. Jeho cloudové služby jsou velmi oblíbené a jedním z jeho největších konkurentů je Microsoft se svým Azure. Na poli retailu se mu naopak snaží konkurovat např. obchodní řetězec Walmart. A právě Walmart a Microsoft spolu uzavřely pětileté strategické partnerství, které by mělo oběma společnostem pomoci vylepšit jejich pozici vůči Amazonu.
 
Walmart logo
 
Walmart sice už nyní používá některé produkty Microsoftu, v budoucnu ale přesune většinu ze svých serverů walmart.com a samclub.com na cloud Microsoft Azure a služby Microsoft 365. Nepůjde však jen o přesun webových stránek. Obchodní řetězec využije i spoustu technologií strojového učení a umělé inteligence. Ta bude např. pomáhat vylepšovat logistiku rozvozu nebo lépe řídit vzájemně propojené systémy klimatizace, topení a ventilace tak, aby obchody spotřebovávaly méně energie, byly ekologičtější i provozně levnější. Zatímco Amazon koketuje s doručováním drony, Walmart také zkouší nové metody, např. doručování přímo do ledničky.
 
Jen pro zajímavost připomeňme, že akcie Walmartu za poslední rok stouply jen o 16 %, zatímco Microsoftu se dařilo podstatně více a získal 42 % navíc. To je však stále daleko o Amazonu, jehož cena akcií stoupla za stejné období o více než 79 % a udělala Jeffa Bezose (CEO Amazonu) nejbohatším mužem na planetě. Jeho jmění nyní dosahuje 150 miliard dolarů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama