reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft v Japonsku vyzkoušel 4denní pracovní týden. Osvědčil se

7.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft v Japonsku vyzkoušel 4denní pracovní týden. Osvědčil se
Japonsko je známo vyčerpanými pracovníky, kteří kvůli vysokému pracovnímu tempu usínají téměř kdekoli. Microsoft tak zde vyzkoušel jen 4denní pracovní týden, přičemž se produktivita značně zvýšila, náklady se naopak snížily.
Vysoké pracovní tempo v Japonsku se negativně projevuje na produktivitě, která je však i tak v zemi dost vysoká. Společnost Microsoft se proto v průběhu srpna rozhodla provést test, kdy zavedla pouze 4denní pracovní týden. Ukázalo se, že lidem takový postup vyhovuje a firma jako taková na ničem netratila, právě naopak. Příjmy v přepočtu na zaměstnance vzrostly v průměru o 40 %, jejich plat se pak proti normálu nijak nezměnil, ačkoli nemuseli v pátek do práce (celkově je zde zaměstnáno 2300 lidí).
 
Microsoft logo
 
Velmi užitečnou změnou bylo omezení délky meetingů na 30 minut a podporováno bylo i využití Microsoft Teams pro komunikaci mezi zaměstnanci. Klesla také spotřeba elektrické energie o 23 % a spotřeba papíru pro tisk dokonce o 59 %. Spokojenost s testem vyslovilo 92 % zaměstnanců a nyní je otázkou, zda k něčemu podobnému přistoupí společnost i v budoucnu (zvažuje se zatím jiná forma pobídky k chytřejšímu a flexibilnějšímu výběru volna), nebo zda to zkusí i v jiných zemích.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama