reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft ve Windows 11 mění výchozí příkazový řádek a PowerShell za Terminal

21.7.2022, Radan Tuhý, aktualita
Microsoft ve Windows 11 mění výchozí příkazový řádek a PowerShell za Terminal
Jak příkazový řádek, tak PowerShell zůstávají i nadále součástí systému, ovšem to, co se projeví nejprve v beta kanálu Windows Insiders, je automatická změna výchozí aplikace pro operace v příkazové řádce. Touto aplikací je Windows Terminal.
Windows Terminal není něco úplně nového, jelikož jej Microsoft představil již v roce 2019 na konferenci BUILD2019 a najde se již početná skupina uživatelů, která si jej od té doby nainstalovala ve Windows 10 (k dispozici je v Microsoft Store). Co se týká Windows 11, tak tam je Terminal již předinstalovaný, pouze se zatím nejednalo o výchozí aplikaci pro operace v rámci příkazové řádky.
 
V beta kanálu Windows Insiders by se již měl postupně objevovat Windows 11 Build 22622.436, který kromě nedávno zmíněného rozšíření možností sdílení mezi lokálními počítači obsahuje i tuto modifikaci nastavení. Nově se tedy skripty využívající příkazový řádek (cmd.exe) či PowerShell začnou automaticky otevírat právě v aplikaci Windows Terminal.

 
S ohledem na charakter aplikace jsou primární cílovou skupinou vývojáři či administrátoři systému, ovšem i pro běžné uživatele, kteří tu a tam potřebují v příkazové řádce něco spustit, může jít o příjemnou změnu. Aplikace vypadá výrazně lépe a integruje v sobě více komponent (v záložce lze otevřít PowerShell, klasický příkazový řádek, případně i třeba Azure Cloud Shell nebo WSL).
 
Z pohledu práce s příkazovou řádkou jako takovou je zde určitě výhoda v možnosti využití záložek a rozšířeného nastavení textu, vzhledu a podobně. Nejde sice úplně říct, že by podobně vypadající terminál neexistoval již výrazně dříve na prakticky všech linuxových distribucích, na druhou stranu je příjemné, že se po relativně delší době dočkali i uživatelé a vývojáři na platformě Windows.
 
Na závěr ještě připomeňme, že se Microsoft snažil na vývojáře zapůsobit již v roce 2006 prostřednictvím Steve Ballmera, což si mnoho z nás jistě pamatuje.
 
 
reklama