reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Terminal: moderní Příkazový řádek

7.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Windows Terminal: moderní Příkazový řádek
V Seattlu aktuálně probíhá jako každý rok konference BUILD pořádaná Microsoftem, kde se jako hlavní témata probírají Azure či .NET, takže spíše podnikové záležitosti, ale máme tu i něco pro běžné uživatele, a sice Windows Terminal. 
Windows Terminal byl představen včera během zahajovacího dne konference BUILD2019 a Microsoft jej označil za moderní, rychlou, efektivní, výkonnou a produktivní aplikaci pro uživatele, kteří jinak pracují s Příkazovou řádkou, WSL či PowerShellem. K dispozici jim dá listy, čili taby, mnoho možností nastavení a konfigurace a text bude vykreslovat pomocí DirectX. 
 
 
V rámci Windows Terminal si tak budeme moci otevřít libovolný počet listů spojených s různými aplikacemi s příkazovou řádkou. A abychom se mezi nimi mohli vyznat, jsou tu možnosti pro úpravu vzhledu třeba jen pomocí různých barev, v nichž budou jednotlivé listy vyvedeny. Upravovat si budeme moci také průhlednost okna a rovněž si vybrat používané fonty, které budou vykreslovány s využitím výkonu GPU. Díky tomu bude vykreslování textu velice rychlé a vedle toho se v něm může zobrazovat i grafika, jako jsou různé piktogramy, emotikony, ikony či různé jiné symboly.
 
 
A aby Microsoft přidal něco navíc, vytvořil pro Terminal i nový volně použitelný font.
 
Windows Terminal by měl být dostupný v konečné verzi od posledního kvartálu tohoto roku, takže si lze představit, že možná přijde jako součást plánované podzimní velké aktualizace systémů Windows 10. Nicméně zcela jistě bude nabízen na Windows Store. 
 
 
Krom toho se také dozvídáme, že Windows 10 od tohoto června a počínaje verzemi pro Insidery budou obsahovat také plný linuxový kernel 4.19 ve své nejnovější stabilní verzi. Půjde tak o náhradu pro aktuální emulovaný kernel, takže lze očekávat především mnohem vyšší výkon a také vyšší paměťovou efektivitu.  
 
Zdroj: Hexus.net
 


reklama