reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft začíná odpírat aktualizace W10 čipům Clover Trail

21.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft začíná odpírat aktualizace W10 čipům Clover Trail
Microsoft dříve míval celkem jednoduchý způsob doručování aktualizací, který je ale aktuálně stále více vázán na hardware. Nyní je tu další novinka, a sice odpírání nových verzí W10 počítačům založeným na starším hardwaru, a to Clover Trail. 
Microsoft se nedávno rozhodl, že na novém hardwaru jako Kaby Lake či Ryzen neumožní aktualizovat starší systémy jako Windows 8 či 7. Uživatelé by tak dle jeho přesvědčení měli přejít na nové Windows 10. Nyní je tu další novinka, která znamená to samé, ale obráceně: staršímu hardwaru budou upírány aktualizace Windows 10, ovšem naštěstí ne ty opravdu nutné, čili bezpečnostní. 
 
Dříve měl přitom Microsoft jasně danou politiku, že poskytoval aktualizace bez ohledu na hardware, a to v prvních pěti letech po vypuštění systému na trh znamenalo bezpečnostní i funkční aktualizace a dalších pět let byly nabízeny alespoň bezpečnostní. To už narušily Windows 8, které měly zkrácenou podporu ve snaze přimět lidi k přechodu na Windows 8.1 a s nástupem Windows 10 si už nemůžeme být jisti vůbec ničím. 
 
Někdo za tím může vidět snahu rozpohybovat trh s PC, ale důvod může být prostě i jen ten, že okleštěný systém softwarového testování, které nyní musí provádět především samotní programátoři, nutí Microsoft odepírat podporu takových platforem, které už považuje za zastaralé a méně důležité, nebo naopak podporu starých systémů na nových platformách. 
 
V roce 2015 Terry Myerson z Microsoftu uvedl, že aktualizace Windows 10 budou nabízeny "po dobu životnosti daného zařízení" a nyní vidíme, co to znamená. Pokud máte starý počítač založený na Atomech generace Clover Trail (2012 až 2015) pak vám snaha instalovat nejnovější Windows 10 Creators Update přinese pouze hlášku, že Windows 10 nejsou v této verzi podporovány a nejsou kompatibilní. Bezpečnostní aktualizace stále budou k dispozici, ale nové verze sestavení systému už ne. 
 
Dle serveru ZDNet existují indicie, že jde především o drivery pro integrované GPU PowerVR Series 5XT, což by tak nešlo čistě na triko Microsoftu, ale spíše Intelu či Imagination Technologies, i když si lze těžko představit, že by ovladače grafiky fungující pod verzí Anniversary Update najednou neměly fungovat v Creators Update.
 
V každém případě, nám to jako zákazníkům může být vcelku jedno a můžeme se spíše ptát, co přijde příště. Je možné, že to bude spíše izolovaný případ spojený s daným GPU, ale abychom nebyli překvapeni, až se s něčím takovým setkáme třeba na počítači se starým CPU generace Sandy Bridge, které ale může dnes poskytnout ještě více než dostatečný výkon. Však jde o procesory z roku 2011, a tedy mnohem starší než Clover Trail. 
 
reklama