reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zápolí s opravou zvukové chyby ve Windows 10 1903

26.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft zápolí s opravou zvukové chyby ve Windows 10 1903
Microsoft Windows 10 May 2019 Update (verze 1903) má problémy se samostatnými zvukovkami, které se projevují výrazně se zasekávajícím zvukem. Vývojáři přitom o problému ví a neúspěšně se jej snaží řešit. 
Redaktor serveru techPowerUp mluví o tom, jak Intel zabil hardwarovou pipeline v DirectSound a využil namísto toho specifikace Azalia a její HSP (host-signal processing) architekturu. Pokud si tak něco z Azalia moc nerozumí, může mít daný hardware v systému Microsoft Windows 10 May 2019 Update velké problémy. Dle zdroje jde například o karty ASUS Xonar AE s řešením ESS ES9023P a Creative SB Recon 3D. První z nich pracuje s rozhraním PCIe převáděné na USB, takže jde v podstatě o USB zvukovku na kartě a druhá pak využívá audio kontroler konvertující PCIe na HDA sběrnici. 
 
 
Obě karty se mají nyní chovat příšerně, což nevylepšily ani následné aktualizace a autor svou zkušenost popisuje jako provozování Winampu na Pentiu 133 s CPU prioritou nastavenou na nízkou úroveň, zatímco procesor je zabraný vykreslováním stránek Yahoo.com tahaných z 56K modemu. Tedy až na to, že ve skutečnosti jde o Ryzen 7 2700X se 32 GB paměti a hudbu z iTunes, zatímco v pozadí pracuje Chrome. Na PC s procesorem Core i5-9400F to není lepší. 
 
Svalovat to tak můžeme na nejnovější verzi Windows a změny, které ta přinesla. Jde konkrétně o ovlivnění Deferred Procedure Call (DPC) způsobující náhlé výkyvy v latenci, což ovlivňuje audio pipeline. Pomocí DPC systém Windows přiřazuje prioritu procesům či ovladačům, které běží současně vedle sebe a pokud procesy, které se starají o streamování audia, nezískají potřebnou prioritu, může dojít k zasekávání zvuku nebo i k odpojování od služeb v případě streamování. To se nakonec týkalo i Realtek HD Audio, čili integrovaných řešení. 
 
Na tom všem se mají podílet také zastaralé ovladače pro audio zařízení, které nejsou připraveny pro dynamické DPC, ale s tím by Microsoft měl počítat. Ten už o problému ví, uznal jej a měl jej opravit v rámci KB4505903, ovšem v případě výše zmiňovaného PC a dvojice karet to neplatí. Vyřešeno ale mají právě lidé využívající audio založené na Realteku, a to i díky tomu, že ten přišel s novými ovladači. V případě samostatných zvukovek je ale už dost nepodporovaných modelů, jejichž majitelé mohou přijít zkrátka, ačkoliv mohou mít ve svém PC stále velice kvalitní a funkční hardware. A konec konců jde také o to, že lidé využívající samostatnou zvukovku už jsou dávno v minoritě a jejich nářek moc slyšet není. 
 
Řešení tu je, a sice prostě a jednoduše zrušit dynamické DPC pomocí následujícího příkazu a počkat na to, zda a kdy Microsoft přijde s opravou. 
  • BCDEDIT /SET DISABLEDYNAMICTICK YES


reklama