reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mindfactory: Ryzen a Coffee Lake měly v červenci stejný podíl

2.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Mindfactory: Ryzen a Coffee Lake měly v červenci stejný podíl
Mindfactory, největší německý maloobchodní prodejce hardwaru, zveřejnil informace o prodeji procesorů AMD a Intel za předchozí měsíc. Společnost AMD si může gratulovat, neboť její procesory Ryzen se prodávaly stejně dobře jako konkurence.
Jde samozřejmě pouze o statistiku jednoho prodejce, která ukazuje především to, o co mají zájem zákazníci stavící si své vlastní počítače nebo kupující hotové sestavy. Nelze tak očekávat, že těmto údajům budou odpovídat celosvětové prodeje procesorů Ryzen. 
 
 
Jde o souboj procesorů Ryzen od AMD a intelovských Core generace Coffee Lake, které dle dostupných informací mají na Mindfactory zcela rovný podíl, čili 50 %. V případě Intelu mluvíme o procesorech 8. generace Core, protože zákazníci mají přirozeně zájem především o ně, a tak tvoří 86 % všech prodaných desktopových procesorů Intel. Zbytek tvoří Kaby Lake a HEDT procesory Skylake-X a není vůbec divu, že lidé chtějí nejnovější procesory, které podstatně navýšily počet svých jader. 
 
 podíl dle počtu prodaných kusů (nahoře) a tržeb (dole)
 
V případě firmy AMD tak vyhraněný vkus zákazníků pozorovat nelze. Ti si sice kupují převážně nové CPU Pinnacle Ridge, ovšem Summit Ridge se také stále dobře prodávají a vedle nich také APU Raven Ridge. HEDT procesory Threadripper mají stejný minipodíl jako Skylake-X, ovšem to se týká prodaných kusů. Z hlediska tržeb je ale jejich podíl přirozeně daleko vyšší, a to na úkor Raven Ridge a Summit Ridge.
 
Z těchto statistik je patrná také ještě jedna věc. Podíl prodaných procesorů AMD a Intel na Mindfactory je sice vyrovnaný, ovšem z hlediska tržeb už převažuje Intel, takže zákazníci kupující Core v průměru utratí více než zájemci o procesory Ryzen. To konkrétně činilo asi 1,4 milionu eur za procesory AMD a 1,9 milionu za Intely. 
 
A co čeští zákazníci? Pokud si vezmeme na pomoc údaje serveru Heureka, pak mezi nejoblíbenější procesory patří aktuálně a postupně: Core i5-8400, AMD Ryzen 7 2700X, Intel Core i5-8600K, Intel Core i7-8700K, AMD Ryzen 5 2600, AMD RYZEN 5 1600, Intel Core i3-8100, Intel Core i7-8700, AMD Ryzen 3 2200G a desítku uzavírá AMD Ryzen 5 2400G. Dá se tak říci, že tento výčet zhruba odpovídá tomu, co říká i Mindfactory. V případě Intelu zcela převládá zájem o moderní Coffee Lake a v případě AMD se to rozmělňuje na nové a starší Ryzeny plus APU Ryzen "Raven Ridge". 
 


reklama