reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mise Artemis: Jak vypadají lunární skafandry astronautů NASA?

16.3.2023, Kateřina Hoferková, aktualita
Mise Artemis: Jak vypadají lunární skafandry astronautů NASA?
Pilotovaný let na Měsíc se pomalu blíží a NASA společně s firmou Axiom Space představuje nové skafandry pro své astronauty z mise Artemis III, kteří se připravují na výstup na povrch Měsíce.
NASA ve spolupráci se společností Axiom Space představila skafandry, které na sobě budou mít astronauti při cestě na Měsíc. Program Artemis už má za sebou první misi Artemis I, při které letěl k Měsíci celý systém bez posádky za účelem sběru dat z rakety i z kosmické lodi.
 
Axiom Space vyvinula obleky pro misi Artemis III určené pro výstup na povrch Měsíce poblíž jižního pólu přirozené družice Země. Jednou z výhod skafandru je i jeho flexibilita, protože si ho budou moct obléct astronauti s různými tělesnými proporcemi - minimálně 90 % mužů a žen ve Spojených státech amerických. Součástí obleku jsou i nejrůznější průzkumné nástroje, které se mohou na Měsíci hodit.
 
Skafandr pro lunární misi Artemis III
 
Helma skafantru je vybavená světly a HD kamerou pro dokumentování mise. Na zádech bude mít každý astronaut batoh se systémem podpory života a struktura obleku slibuje lepší pohyblivost uživatele. Samozřejmostí je zvládání extrémních teplot - mrazu v permanentně zastíněných oblastech Měsíce.
 
Na ukázce je sice skafandr tmavý kvůli zakrytí patentované konstrukce, pro použití při misi Artemis III ale bude vyroben v bílé barvě pro lepší odraz záření. NASA v současné době míří na prosinec roku 2025, ale je pravděpodobné, že mise bude mít zpoždění. Artemis III bude výjimečná nejen tím, že se bude jednat o průzkumnou misi na povrchu Měsíce po dlouhých desetiletích, ale také tím, že součástí mise bude i první lunární astronautka a také osoba tmavé pleti.
 
V rámci Artemis III se plánuje vyslat dvoučlenný tým na zhruba týdenní průzkum povrchu Měsíce. Astronauti by měli provést čtyři lunární výstupy, které budou obsahovat například expedici na roveru nebo sbírání vzorků vodního ledu.
 


reklama