reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MIT vyvinulo AI na detekci fake news

6.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
MIT vyvinulo AI na detekci fake news
Fake news jsou v poslední době velkým problémem. Internetem se povalují informace nejrůznějších druhů, které chtějí mnohdy záměrně mystifikovat. Na MIT proto vyvinuli systém umělé inteligence, který to má rozpoznat.
Velkým problémem posledních let jsou tzv. fake news. Různí jedinci či organizace vydávají a šíří záměrně nepravdivé informace, které mají oblbnout veřejnost, čehož se využívá především v politických kampaních, nicméně najdeme je i v mnoha jiných oblastech. Někdy je dost těžké rozpoznat, zda jde či nejde o pravdivou informaci. Např. sociální sítě s tím bojují už dlouhodobě a jen Facebook by měl mít okolo 20 tisíc zaměstnanců, kteří se věnují této problematice, což je šílené číslo. Proto nepřekvapí, že jsou zde snahy o zavedení automatického systému, který by pravdivost zpráv vyhodnocoval bez většího zásahu lidí. Jeden takový nyní vyvíjejí na MIT (Massachusetts Institute of Technology).
 
Fake News
 
Vědci ze zdejšího oddělení Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) a z Qatar Computing Research Institute (QCRI) věří tomu, že lepší, než posuzovat pravdivost jednotlivých článků, je posuzování pravdivosti média jako celku. Pokud se tedy ví, že už v minulosti zveřejnilo nějakou falešnou zprávu, je pravděpodobné, že to udělá znovu. Dle vědců tak stačí projít okolo 150 článků na to, aby si systém udělal dostatečně dobrou představu o vlastnostech média, tedy zda má tendenci zveřejňovat takové zprávy. Je ale schopen vyhodnotit i to, na které části politického spektra se nachází, tedy od extrémní levice až po extrémní pravici. Systém umělé inteligence využívající strojového učení od MIT prý dosahuje 65% přesnosti v první problematice (úroveň pravdivosti) a 70% přesnosti ve druhé (politické spektrum).
 
Fake News
 
Využívá se několika vlastností, které mohou jednotlivá média odlišit. Média, která často zveřejňují zkreslení informace, mají tendenci používat více expresivní a emotivní výrazy. Vyhodnocují se i stránky Wikipedie věnované těmto médiím. Jsou-li plné zmínek o kontroverzních informacích (a obsahují klíčová slova jako "extrémní", "konspirační teorie" a podobných), systém je vyhodnotí jako potenciálně méně pravdivá. Základním problémem systému ale je, že ten se učí podle toho, co mu člověk řekne, že má vidět a to teprve pak aplikuje na zbytek.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama