reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mladý programátor našel způsob, jak využít Oculus Quest 2 i bez Facebooku

8.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Mladý programátor našel způsob, jak využít Oculus Quest 2 i bez Facebooku
Společnost Oculus se už před řadou let stala součástí Facebooku, který si headsetů jako Oculus Quest 2 udělal hardware, pro jehož využití potřebujeme mít příslušný účet Facebooku, k němuž se headset vždy potřebuje přihlásit.
A jak ukázal nedávný výpadek služeb firmy Facebook, těžko lze takový požadavek považovat za výhodu, když je náš hardware pevně svázán s internetovou službou, bez jejíž dostupnosti nelze použít. Programátor a YouTuber Basti564 (Bastian)se přitom věnuje především právě headsetu Oculus Quest 2 a v jeho případě vytvořil s přispěním dalšího autora utilitu Oculess, která je k dispozici na Githubu. Ta by měla fungovat i se starší verzí Oculus Quest. 
 
 
Kdokoliv tak může zkusit svůj headset Oculus odpojit od účtu Facebooku, což ale samozřejmě má své následky a dotyčný musí být připraven na to, že jeho headset nebude fungovat tak, jako dříve, respektive některé funkce už budou nepřístupné. Ale jsou tu alternativy. 
 
Utilita umožní dočasně či trvale odříznout headset od účtu Facebooku a pak také dokáže deaktivovat automatické aktualizace a vypnout telemetrii, i když dle autora jen částečně. 
 
Pokud ale účet zrušíme, nebudeme moci využívat Oculus Store, a tak bude třeba využít třeba Quest App Launcher pro nahrávání aplikací, ovšem ty z Oculus Store ani pak nefungují kvůli funkci oveření, což platí i pro Virtual Desktop, ale ten zase lze nahradit alternativami ALVR či VRidge. Namísto aplikací Oculus Browser a Oculust TV zase můžeme využít Firefox Reality.
 
K tomu ještě Bastian poskytl videonávod, který ukazuje využití jeho utility Oculess.  


reklama