reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Množí se případy mrtvých GeForce RTX 2080 Ti, je to problém?

31.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Množí se případy mrtvých GeForce RTX 2080 Ti, je to problém?
Grafické čipy TU102 v grafických kartách NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti jsou mimořádně složité čipy. Však jsou také velké 754 čtverečných milimetrů, do čehož se mohou schovat téměř čtyři GTX 1060. Jak je to ale s kvalitou TU102?
V prvé řadě je třeba zmínit, že pokud máme něco posuzovat čistě dle ohlasů lidí na internetu, je třeba se mít velice na pozoru. Pokud je někdo nespokojen, což je v případě člověka, jehož nová grafika se poroučela do křemíkového nebe, velice pochopitelné, často se o tom podělí s ostatními na sociálních sítích či diskuzních fórech. Pak je ale velice těžké zjistit, zda se zmínky o takových případech množí tempem, které ukazuje na reálný problém, nebo jde jen o očekávatelné procento případů poškozeného či zničeného hardwaru. Ten selhává, to je běžné, ale otázka nyní je, zda toho v případě GeForce RTX 2080 Ti není přeci jen už moc. 
 
 
Tuto otázku vytáhl na světlo server Extremetech, který udává řadu případů, o nichž si můžeme přečíst na Redditu, fórech NVIDIE a píše se o tom i na Digital Trends. Ba co víc, existují i případy, kdy měla někomu selhat už druhá RTX 2080 Ti a zde lze uznat, že taková pravděpodobnost by měla být skutečně velice nízká. 
 
Nejde také pouze o to, že by se grafická karta časem poroučela do věčných křemíkových plání, ale i o karty, které přišly zákazníkovi už jako nefunkční. A právě to spojeno s případy dvou či snad dokonce více nefunkčních karet ukazuje, že vůbec nemusí jít pouze o běžné procento poruchového hardwaru. A navíc to vypadá, že se to týká jen karet RTX 2080 Ti a ne slabších Turingů. 
 
 
Ve světě hardwaru by to ostatně nebylo poprvé, co by se na trh dostaly produkty postižené výrobní vadou. Můžeme si vzpomenout třeba na katastrofu se jménem Samsung Galaxy Note 7, kterýžto smartphone musel být rovnou stažen z trhu. Ovšem i NVIDIA má své černé puntíky a v jejím případě to jsou poruchová mobilní GPU GeForce G84 a G86, kvůli nimž si od zákazníků vysloužila i žaloby. Extremetech zase připomíná nechvalně proslulou řadu pevných disků IBM 75GXP.
 
Stanovisko NVIDIE je zatím takové, že s kartami RTX 2080 Ti či jinými RTX není nic v nepořádku. Dle vyjádření mluvčí je NVIDIA v kontaktu s jednotlivými uživateli, jejichž karty selhaly, ale nevidí žádný zásadní problém s kvalitou. Může jít o svého druhu dětskou nemoc, která časem zmizí, přeci jen ze způsobu nástupu nové generace je zřejmé, že NVIDIA spěchala a i svým AIB partnerům dala pro design karet poměrně málo času. A právě čas ukáže, co z toho nakonec bude. 
 


reklama