reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Model Měsíce vyrobený 3D tiskem je možné prohlížet v rozšířené realitě

16.1.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Model Měsíce vyrobený 3D tiskem je možné prohlížet v rozšířené realitě
Rozšířená realita může být dobrým nástrojem pro vzdělávání. Na předávání znalostí o Měsíci se zaměřuje aplikace od AstroReality, která je součástí projektu LUNAR. Malý model Měsíce vyrobený 3D tiskem je díky ní možné prohlížet v rozšířené realitě. 
AstroReality je startup ze San Francisca, který pracuje na zajímavém projektu nazvaném LUNAR. Tým z AstroReality sází na to, že spousta lidí by se ráda dozvěděla něco nového o  Měsíci. Na přirozené družici Země je toho hodně k objevování, a to jak na straně otočené směrem k nám, tak i na jeho odvrácené tváři. 
 
Projekt LUNAR využívá rozšířené reality a technologie 3D tisku. Aplikace umožní zájemcům objevovat povrch Měsíce s pomocí malého modelu, který je velmi detailně vyroben 3D tiskem a následně ručně malován, aby vypadal přesně jako vzor. Uživatel si tak zmenšeninu Měsíce může vzít fyzicky do ruky.  
 
 
Aplikace s rozšířenou realitou, která doplňuje 3D tištěný model Měsíce, je k dispozici pro iOS i Android. Právě ona má za úkol otevřít svět informací a prozradit uživateli podrobnosti o různých místech na povrchu přirozené družice Země. Lze se dozvědět například to, kde přesně přistávali astronauti. Možné je o přehrávat krátká informační videa. Zájemce si model Měsíce jednoduše vezme do ruky a přes kameru mobilního telefonu si užívá výhody rozšířené reality. 
 
Nejedná se zrovna o levnou hračku, AstroReality si za aplikaci a model Měsíce ve verzi Pro žádá 219 dolarů, což je asi 4 600 korun. K dispozici jsou ale i menší a levnější varianty. Kromě Měsíce nabízí AstroReality také mini sadu sluneční soustavy, která se skládá z párcentimetrových drobných modelů jednotlivých planet obíhajících okolo Slunce. 
 
AstroReality na projekt sbírala peníze pomocí loňské podzimní crowdfundingové kampaně na Indiegogo. Tam se úspěšně podařilo vybrat přes 200 000 dolarů, což je v přepočtu přes čtyři miliony korun. 
 
Zdroj: 3ders.org 


reklama