reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Moderní GeForce vs. Radeon v testech produktivity: rendering a výpočty

27.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Moderní GeForce vs. Radeon v testech produktivity: rendering a výpočty
Dnes se můžeme také podívat na testy karet GeForce a Radeon, které se výjimečně netýkají her, ale vážné práce. Půjde nám tak o rendering a také o reálný výpočetní výkon karet RTX 2080, Radeon VII a 5700 XT. 
Jmenované karty jsou pochopitelně především herní, ale dá se s nimi udělat i kus práce. Především Radeon VII je v tomto ohledu velice zajímavý se svými 16 GB paměti s propustností 1 TB/s. Jde v podstatě o desktopovou podobu akcelerátoru Instinct MI50 s polovičním výkonem v FP64. To znamená cca 3,5 TFLOPS, ale i to je mnohem více, než nabídnou ostatní dvě karty, z nichž je lepší Radeon RX 5700 XT se svými 561 GFLOPS. Tak uvidíme, zda to Radeonu VII v daných testech k něčemu bude. 
 
 
Testovalo se na stroji s procesorem Core i7-8086K a deskou Asus Prime Z370-A. Karty firmy AMD byly testovány s ovladači Adrenalin 2019 Edition 19.7.2 až na Blender, kde se využily 19.8.1. GeForce pak všude využily 431.60 Game Ready Driver. 
 
 
Máme tu testy renderování plus SPEC Workstation 3.1, Compubench a další testy a karty v nich mohly využít své případné přednosti, takže třeba pro GeForce se využila CUDA všude tam, kde to bylo možné. 
 
 
Testy jsou rozdílné a výsledky nejednoznačné. Některé testy seděly nejvíce Radeonu VII a jiné zase moderní GeForce. V případě RX 5700 XT se dá říci, že ta měla velice těžkou pozici jako karta, s níž aktuální verze kteréhokoliv z testovaných softwarů nepočítají, takže to se nutně odrazilo na výkonu. 
 
 
V případě Radeonu VII nám SiSoft Sandra 2020 jasně ukazuje, že jeho výkon v double precision (FP64) je skutečně někde zcela jinde. Nicméně třeba v IndigoBench dokázal i Radeon RX 5700 XT porazit Radeon VII, což něco vypovídá o nové architektuře RDNA. Ještě víc ale tento test vypovídá o architektuře NVIDIA Turing, která zastínila jak všechny Radeony, tak i starší Pascal.
 
Celkově jde ale o to, že žádná z testovaných moderních karet se nedá souhrnně označit jako nejlepší pro rendering či výpočty. Každá v něčem exceluje a zvláště nová 5700 XT může nabídnout až překvapivý výkon, nebo naopak velice zaostávat. Veškeré výsledky najdete ve zdrojovém článku na serveru Extremetech.


reklama