reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modulární roboti se sami přeskládají z jedné větší struktury do jiné

25.7.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Modulární roboti se sami přeskládají z jedné větší struktury do jiné
Výzkumníci z Pensylvánské univerzity pracují na vývoji modulárních robotů, kteří se sami zvládnou přeskládat z jedné velké a komplexní struktury do jiné. Tímto způsobem může z chodícího robota vzniknout třeba umělá paže. 
Tým výzkumníků z ModLab z Pensylvánské univerzity pracuje na vývoji flexibilních a modulárních robotů, kteří společně dokážou vytvářet komplexnější struktury. Roboti SMORES-EP jsou díky čtyřem konektorům schopní se navzájem spojovat a vytvořit jednoho většího a složitějšího robota, který už bude určený k vykonávání specifické činnosti. Dva malé moduly se k sobě mohou připojit 17 různými způsoby. 
 
Každý malý robot je vybaven dvěma kolečky na stranách, které mu umožní pohyb například při proměně z jedné komplexní struktury na jinou. Právě tato transformace představuje výzvu, protože je nutné naplánovat nejefektivnější způsob, jakým se roboti do nové struktury uspořádají. Pro tyto účely vytvořil tým z Pensylvánské univerzity algoritmus, díky kterému se celek dokáže nejlépe překonfigurovat na požadovaný tvar. 
 
 
Některé transformace vyžadují, aby jeden z robotů fungoval jako pomocník, který přesune ostatní moduly na jejich místa. Pro vytvoření jiných struktur stačí, že se roboti sami jeden po druhém přeskupí do nového tvaru. 
 
Modulární roboti obecně přinášejí velké výhody, protože se mohou snadno přizpůsobit aktuálnímu úkolu nebo prostředí. Můžou se tak například sami opravit a také si poradit s obtížným terénem třeba při kosmických misích. I na Zemi by mohli najít své uplatnění jako pomocníci po přírodních katastrofách. 
 


reklama