reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MonsterLabo The Heart: tříkilový pasiv pro CPU i GPU

11.11.2019, Jan Vítek, aktualita
MonsterLabo The Heart: tříkilový pasiv pro CPU i GPU
Malá firma MonsterLabo, kterou tvoří skupina nadšenců do stavby PC speciálů, připravila další produkt po pasivně chlazené skříni The First. Jedná se o The Heart, a sice opět pasivní chladič pro CPU i GPU. 
MonsterLabo The First byla představena na začátku tohoto roku jako menší skříň vybavená pasivním chlazení, přičemž nyní jde pouze o samotný chladič, a sice nový The Heart. 
 
 
Nejde v podstatě o nic zvláštního, co bychom dříve neviděli, alespoň dle konceptu chladiče. Prostě a jednoduše tu máme heatpipe sbírající teplo ze základny a to pak proudí do obrovského hliníkového žebroví. To je evidentně přizpůsobeno pro práci bez nuceného proudění vzduchu, na což ukazují široké mezery mezi jednotlivými žebry. 
 
 
Něco speciálního na tomto chladiči však je, a sice to, že tu nemáme jen jednu, ale dvě základny. The Heart se totiž nedá použít na CPU, anebo na GPU, ale na oba tyto výkonné čipy najednou. Nicméně instalace chladiče jistě nebude jednoduchá a zcela jistě nebude možné jej nacpat do běžné skříně. 
 
Z orientace styčných ploch základen je ale možné určit, jak to autoři mysleli. Na snímku s bílou verzí chladiče by pozorovateli bližší základna měla spočinout na GPU a ta vzdálenější pak na CPU. Tím je daná i orientace chladiče, nicméně dle snímků to vypadá, že nebude možné využít klasickou základní desku, neboť žebroví svým okrajem sahá až za rovinu procesorové základny. 
 
Oficiální stránky nám toho aktuálně moc neřeknou, a tak lze jen usuzovat, že se zde počítá s malou základní deskou. The Heart by ostatně měl pasovat do skříní The First, a ty využívají desky formátu Mini ITX. 
 
Co ale zvládne takový kus žebroví s rozměry 200 x 185 x 265 mm? Pokud má chladit současně CPU i GPU, pak je zřejmé, že Core i9 vedle RTX 2080 Ti to asi nebude. Dle dostupných informací má pasiv zvládnout až 100W CPU a 120W GPU, což je i tak celkem slušné. Chladicí výkon pak půjde ještě zvednout pomocí pomaloběžného ventilátoru, což by ale jaksi pokřivilo celý koncept pasivního chlazení. Bude třeba také myslet na to, že tento pasiv váží kolem 3 kilogramů, takže je namístě opatrnost jak při montáži, tak při následné manipulaci s počítačem. 
 
Cena byla stanovena na 180 eur. 


reklama