reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Moon 1-Ring, levitující kamera do domácnosti

5.11.2017, Milan Šurkala, aktualita
Moon 1-Ring, levitující kamera do domácnosti
Na jaře příštího roku se začne dodávat nová levitující kamera Moon 1-Ring. Ta se bude vznášet volně v prostoru, natáčet za zdrojem hluku a dokáže pak ovládat i elektroniku v domě jako součást Internetu věcí.
Na serveru Indiegogo byla velmi úspěšně rozjeta kampaň na novou domácí videokameru Moon 1-Ring. Jejím hlavním lákadlem bude bezesporu design, kdy se kulatá kamera o průměru 7,5 centimetru bude díky levitaci vznášet nad základnou o velikosti 15 cm na šířku a 6 cm na výšku. Výrobce zapracoval na stabilizaci, takže kamerka by se při levitování neměla nijak třepat a vše bude bezhlučné. I při levitaci se bude bezdrátově nabíjet 3000mAh baterie, nicméně tu můžete nabít i kabelem pomocí USB-C portu vzadu.
 
Moon 1-Ring
 
Baterie má vydržet na 5 hodin práce a kamerka je schopna fungovat i bez základny. Veškerá logika a schopnosti jsou totiž v ní a stojánek je zde jen pro bezdrátové nabíjení a levitaci. Určena je zejména pro monitorování domácností a může být také součástí Internetu věcí. Díky infraportu, Bluetooth a jiným technologiím může ovládat zařízení v domácnosti jako je např. klimatizace, osvětlení nebo zvuková aparatura. Kombinovat lze i s domovním alarmem a může např. zapínat světla i v době nepřítomnosti, aby systém zmátl zloděje. Nad základnou se dokáže otáčet o plných 360° např. za zdrojem hluku. 
 
Moon 1-Ring levitace
 
Kameru tak lze využít např. se systémy Philips Hue, Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home, Samsung SmartThings a dalšími. Systém umožňuje posílat zprávy na váš telefon v případě vzniku nějaké události jako je třeba rozbití okna nebo třeba jen pláč dítěte. Kamerka tak může fungovat i jako chůvička.
 
Moon 1-Ring chůvička
 
S kamerou bude možné komunikovat pomocí mobilních aplikací pro iOS, Android i počítačem přes klasické webové rozhraní. Uvnitř nalezneme čtyřjádrový procesor s čipy ARM Cortex-A7. CMOS kamera má rozlišení 5 megapixelů a dovoluje natáčet Full HD video při 30 snímcích za sekundu, přičemž umožňuje i IR záznam. Objektiv má velmi dobrou světelnost F2,0 a 130° úhel záběru.
 
 
Dále zde najdete senzory pro zjišťování hodnot teploty, vlhkosti, světla a CO2. Podporuje komunikaci přes technologie Zwave Plus, Zigbee 3.0, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n na 2,4 GHz i 5 GHz), Bluetooth Smart 4.2, NFC a také přes již zmíněný infraport. Má reproduktory a 3 mikrofony s funkcí noise-cancelling a detekcí směru (někde se uvádí jen 2 mikrofony).
 
Vnitřní paměť zařízení vydrží na 12 hodin záznamu, je zde ale ještě microSD slot podporující až 128GB karty. Aby toho nebylo málo, pochopitelně jsou podporována i cloudová úložiště jako OneDrive, Dropbox, Box.com nebo Google Drive. V kampani lze nyní sehnat zařízení s nezanedbatelnými slevami. Např. samotná kamera (bez základny, a tedy i možnosti levitace) vyjde jen na $149. Standardní balení jedné kamery a základny vyjde na $217, Galaxy balení s jednou základnou, držákem a dvěma kamerami pak stojí $348 a dvojbalení (2 kamery + 2 základny) bude k dispozici za $415. Očekává se zahájení dodávek v průběhu března 2018.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama