reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Moskevské metro zavádí Face Pay, placení rozpoznaným obličejem

17.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Moskevské metro zavádí Face Pay, placení rozpoznaným obličejem
Moskevské metro zavedlo novinku Face Pay. Tento systém umožní rozpoznat tváře a díky tomu provést potřebnou platbu za přepravu, aniž by se cestující musel prokazovat telefonem, kartou, jízdenkou nebo jinou tradiční metodou.
Doba jde dále a prokazování biometrických údajů je čím dál častěji používanou metodou pro nejrůznější účely. Otisky prstů nebo rozpoznání tváře nám odemyká telefony, tváří a fotografií průkazu si můžete otevřít bankovní účet bez návštěvy pobočky a v Moskvě se takto lidé projedou metrem. Na 240 stanicích moskevského metra totiž fungují kamery v propojeném systému s databází tváří. Zájemce může do systému nahrát svou podobiznu, připojit svůj bankovní účet a kartu na metro, přičemž pak dojde ke spárování všech údajů a při cestování se pak jen podívá do kamery u vstupu. Nebude nutno vytahovat žádnou kartu nebo jízdenku. Tou se stane jeho nebo její vlastní tvář.
 
Moskevské metro
ilustrační obrázek, autor: W. Bulach, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Předpokládá se, že tento nepovinný systém bude využívat asi 10-15 % cestujících během následujících 2-3 let. Jednou z výhod má být i bezkontaktnost v době koronaviru, ale ta vezme zasvé v samotném dopravním prostředku. Nepřekvapivě se ale proti systému zvedla i vlna nevole kvůli ochraně soukromí. I když by data měla být šifrována, stále tu jsou obavy z toho, že zde bude snaha vlády o sledování obyvatel.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama