reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Movidius Myriad X zrychlil umělou inteligenci 10násobně

1.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Movidius Myriad X zrychlil umělou inteligenci 10násobně
Společnost Movidius, která nyní spadá pod Intel, představila nové VPU Myriad X. Tento čip pro zpracovávání neuronových sítí umělé inteligence je 10× rychlejší než předchůdce bez toho, aniž by významněji vzrostla spotřeba čipu.
Je to jen něco přes měsíc, kdy Movidius představil svou Neural Compute Stick (NCS) pro zpracovávání neuronových sítí umělé inteligence s VPU Myriad 2. Nyní představuje již třetí generaci tohoto čipu nazvanou Myriad X. Tento akcelerátor neuronových sítí má nyní 16 programovatelných SHAVE jader (původně 12), podporu 4K a možnost připojení až 8 HD senzorů. Jeho výkon vzrostl desetinásobně a nyní zvládne 1 miliardu operací v neuronové síti za sekundu (Myriad 2 uměl jen 100 milionů).
 
Movidius Myriad X architektura
 
Nový čip si poradí se stereo HD 720p obrazem se snímkovací frekvencí až 180 Hz. To vše zvládne při spotřebě do 2 W, za což může také přechod na mnohem pokročilejší výrobní proces. Zatímco Myriad 2 byl postaven na 28mm TSMC procesu, novinka je vyráběna rovněž u TSMC, ale s využitím 16nm FFC procesu.
 
Movidius Myriad X čip
 
Novinka také podporuje 4 Gb LPDDR4 paměti (Myriad 2 uměl LPDDR3). Připomeňme, že Myriad X je určen pro vyhodnocovací fázi umělé inteligence, tedy zpracovávání výsledků natrénovanou neuronovou sítí (tzv. inference engine) a nikoli k trénování těchto sítí.
 
Movidius Myriad X výkon
 
klikněte pro zvětšení
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama