reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla chystá placený Firefox Premium s extra funkcemi

9.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla chystá placený Firefox Premium s extra funkcemi
CEO Mozilly prozradil informace, že by Mozilla měla v tomto roce přijít s placenou verzí internetového prohlížeče Firefox Premium. Ten by díky placeným funkcím navíc měl přinést další zdroj financí.
Mozilla je autorem internetového prohlížeče Firefox, který je ze zhruba 90 % placen společností Google. Ta totiž Mozille platí obrovské částky za to, aby Google byl výchozím vyhledávačem. Další finance pak proudí např. ze služby Pocket (nabízené záložky) a dobrovolných příspěvků. Takto extrémní závislost na Googlu je ale pro Mozillu nežádoucí. S tím, jak se snižuje tržní podíl Firefoxu, více a více hrozí to, že Google jednoduše přestane platit, neboť Firefox přestane být důležitý a Mozilla bude téměř na suchu. Proto není divu, že hledá další zdroje příjmů. A tím by měl být pokročilejší internetový placený prohlížeč Firefox Premium.
 
Mozilla Firefox logo
 
I když prémiové funkce potvrdil samotný CEO Chris Beard, není jasné, o co vše a v jaké formě půjde. Hovořilo se však o tom, že by se novinka mohla představit v říjnu letošního roku. Nový produkt by se ale nijak neměl dotknout schopností klasické verze prohlížeče. Půjde tedy opravdu jen o extra služby navíc. Jednou z nich by měla být integrovaná VPN. Nebylo však řečeno, kdo se o tyto služby postará (zda přímo Mozilla nebo třetí strana) a ani to, zda se nějaká omezená VPN objeví či nikoli pro bezplatnou verzi. Dalším podobným vylepšením by měla být integrace cloudové služby, ale ani zde není jasné, zda bude výhradně k dispozici pro platící zákazníci, nebo ti bezplatní také získají nějaké velmi malé omezené úložiště. Další údaje totiž Bear neprozradil. Celkově by se měly ze začátku objevit tři placené služby.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama