reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla slaví jubileum: přichází Firefox 100 s titulky do PiP i HDR pro macOS

5.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla slaví jubileum: přichází Firefox 100 s titulky do PiP i HDR pro macOS
Mozilla uvolnila jubilejní verzi svého internetového prohlížeče Firefox 100. Ta přináší např. titulky do videí spuštěných do okna PiP. Dostává se také na podporu HDR videí pro macOS a další vylepšení v oblasti videa.
Který prohlížeč používáte?
V anketě šlo hlasovat od 5.5.2022 do 5.6.2022. Počet hlasujících: 33
Chrome9 %
Edge3 %
Safari0 %
Firefox76 %
jiný12 %
Kdysi velmi oblíbený prohlížeč Mozilla Firefox, který jako první přinesl např. panely, se dnes už musí spokojit se čtvrtou pozicí na poli internetových prohlížečů. Při jeho 7,68% zastoupení ho překonává Safari s 9,61 %, Edge s 10,07 % a s výrazným náskokem Chrome, které dle StatCounteru dosáhl na 66,64 %. Přesto Mozilla dále pokračuje ve vývoji a uvedla jubilejní verzi Firefox 100.
 
Mozilla Firefox logo
 
Ta přináší několik užitečných novinek zejména do oblasti videa. Velmi vhod může přijít např. zobrazování titulků přehrávaných v okně PiP (Picture-in-Picture), což bude fungovat např. na YouTube, Prime Video, Netflixu a službách využívajících formát WebVTT. Uživatelé verze pro operační systém macOS 11 a novějších si nyní mohou užít HDR přehrávání videa na YouTube. Na Windows lze využívat hardwarovou akceleraci videa v AV1 na podporovaných GPU. V případě GPU od Intelu se snížila energetická náročnost přehrávání videa. Umožněna je také změna jazyku aplikace, nesouhlasí-li s jazykem operačního systému. Změnilo se také pár detailů v uživatelském rozhraní a byly opraveny bezpečnostní chyby. A co vy, používáte Firefox nebo jiný browser?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama