reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI a ASRock potvrzují nástup čipsetu Z390

9.8.2018, Jan Vítek, aktualita
MSI a ASRock potvrzují nástup čipsetu Z390
Společnosti ASRock a MSI potvrzují, že brzy přijdou na trh desky vybavené čipsetem Z390. Stále není úplně jasné, zda půjde o nový čipset, nebo již podruhé přeznačený Z270, i když se už můžeme přiklánět k jedné z variant. 
Po společnosti Asus už i ASRock a MSI svým způsobem potvrzují informace o brzkém nástupu desek s čipsetem Z390. V případě společnosti ASRock se dozvíme už i o konkrétních deskách, a sice Z390 Extreme4, Z390 Pro4, Z390 Taichi, Z390 Taichi Ultimate a Z390M Pro4. Alespoň zatím tu tak není ani jeden model z řady Fatal1ty, ale ty by se měly také časem objevit, a to alespoň Fatal1ty Gaming K4 a K6 a také Master a SLI Xtreme. 
 
 
Co se týče společnosti MSI, v jejím případě zatím neznáme produktová označení nových desek a pouze kódová označení. Z nich víme tedy zatím jen to, že ji bude celkem jedenáct, ale lze očekávat, že to prostě bude celá škála od levných až po ty nejlepší a nejdražší modely. 
 
 
Zůstává tak pouze otázka, zda samotný čipset Z390 bude jen starý Z370/Z270 použitý na deskách s posíleným napájením, což by Intel mohl zařídit ještě dalším využitím záložních pinů v patici LGA 1151. Nicméně je už jisté, že i osmijádrové procesory Core 9000 budou pracovat i na starších deskách s čipsety Z370, H370, B360 a H310, takže o změny, jež by porušily zpětnou kompatibilitu, jít nemůže. 
 
Fámy jednoznačně mluví o tom, že Z390 bude opět přeznačený stejný čipset, takže se pak můžeme ptát, proč by jej pak Intel vůbec vypouštěl na trh a neumožnil výrobcům desek jen dle vlastního uvážení přijít s novými deskami se Z370. Může jít tak prostě jen o to, aby se nějakým způsobem rozlišily starší desky a novější s posíleným napájením. Uvidíme.  
 
Zdroj: Videocardz


reklama