reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI: I low-endové desky s X570 budou drahé

10.6.2019, Jan Vítek, aktualita
MSI: I low-endové desky s X570 budou drahé
CEO společnosti MSI se nechal slyšet, že základní desky s čipovou sadou AMD X570 nebudou nic levného v jakékoliv podobě. Vypadá to tak, že za rozhraní PCI Express 4.0 si řádně připlatíme, je to však problém?
Samozřejmě že není, alespoň tedy pro uživatele, kteří si z podpory PCI Express 4.0 moc nedělají. Dá se ostatně očekávat, že přínos nového rozhraní v praxi nebude velký, respektive že ho opravdu využije jen malý zlomek uživatelů. Dle dosud uváděných specifikací by nám pak desky s X570 neměly nabídnout nic dalšího, čeho bychom mohli litovat, že naše deska nemá. Nicméně co nám prozradil CEO firmy MSI, Charles Chiang? 
 
 
Ten uvádí, že ceny desek s X570 budou určitě vyšší v porovnání s předchozí generací s X470 a měly by se přibližovat spíše dražším modelům s konkurenčním čipsetem Z390. I ty nejlevnější modely by tak mohly stát více, než je většina uživatelů ochotna za desku pro své nové PC dát. Nicméně Chiang upozorňuje, že konečné stanovení cen nových desek ještě neproběhlo, a proto lze o nich mluvit jen přibližně. 
 
AMD přitom dosud nabízelo platformy, jejichž desky byly obvykle výrazně levnější v porovnání s intelovskými. Chiang přitom potvrdil, že za vyšší cenu bude moci právě dopad implementace rozhraní PCI Express 4.0 i poměrně vysoká cena samotné čipové sady X570. Jak dobře víme, ta už je vyráběna přímo firmou AMD, zatímco X470 a jiné dosavadní modely produkovala firma ASMedia.
 
Chiang také udává, že AMD začíná měnit svou marketingovou strategii. Už nechce být vnímáno jako výrobce levnějších alternativ pro Intel a samotná tato společnost už je dle něj výrazně odlišná od toho, jaká byla před třemi či pěti lety. Neznamená to však, že by AMD z hlediska ceny následovalo Intel. Cílem je prý nabídnout slušné produkty za ještě rozumné ceny, ale také mít v portfoliu ještě lepší výrobky, třeba právě základní desky, za vyšší ceny, než doposud. Ostatně to je dobře patrné i z toho, jaké zástupce s X570 si různí výrobci dosud připravili. 
 
Máme tak očekávat srovnatelné nebo vyšší ceny v porovnání s deskami se Z390. To může znamenat, že desky s X570 nejdříve nepůjdou pod cenu 4000 Kč, ale uvidíme. Je také otázka, jaké jiné desky si partneři AMD připraví. Pokud někdo nevyužije PCIe 4.0, měl by sáhnout spíše po levnější desce a je otázka, jak ty na tom budou s napájením a ostatní výbavou. 
 
Jisté také je, že desky s X470 budou oproti modelům X570 levnější, takže se dozvídáme, že i díky tomu budou moci zůstat na trhu jako levnější alternativa, takže právě X470 může být pro Ryzen 3000 tou rozumnou volbou za ceny cca od 3000 Kč, pokud ještě trošku zlevní. 
 


reklama