reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI omylem umožnilo přetaktování Athlonu 200GE, stojí za to?

4.12.2018, Jan Vítek, aktualita
MSI omylem umožnilo přetaktování Athlonu 200GE, stojí za to?
Společnost MSI vydala pro svou desku BIOS, který omylem umožní přetaktování procesoru Athlon 200GE, což je low-endové APU. Tento BIOS z Internetu pochopitelně jen tak nezmizí, takže má cenu se pokusit toho využít? 
Přetaktovávání procesorů bylo zvláště oblíbené v době procesorů Pentium II a III, kdy mělo asi největší smysl se o ně pokoušet. Však jsme si mohli vcelku snadno a s trochou štěstí přetaktovat 300MHz procesor na 450 MHz, a to pouhým přehozením základní sběrnice FSB z 66 na 100 MHz a poloviční takt navíc, to je výsledek, jaký se nám s dnešním hardwarem už nemůže podařit, leda tak s nevšedním a nepraktickým chlazením. 
 
 
Intel má dnes své důvody, proč neumožňuje snadné přetaktování procesorů až na HEDT modely nebo modely s označením K. Je to samozřejmě kvůli tomu, aby se prodávaly výše taktované verze v jednotlivých řadách. AMD je v tomto případě daleko benevolentnější, ale to přece jenom neplatí ve všech případech. Athlon 200GE, APU s oficiální cenou 55 dolarů, taktovat pomocí změny násobiče nelze. Tedy až na to, že lze, ale potřebujeme k tomu desku MSI a BIOS, který se neměl dostat na veřejnost. Nejde o jen jeden model desky, ale o celou řadu desek MSI s paticí AMD a verzí AGESA 1.0.0.6. 
 
 
Server TechSpot tak vzal Athlon 200GE a zkusil jej taktovat a vymáčknout z něj, co se dá. Toto APU je vybaveno dvěma fyzickými jádry s podporou SMT na 3,2 GHz bez turba a grafikou Radeon Vega s pouhými 192 Stream procesory na rovném 1 GHz. Athlon 200GE je v podstatě jediný opravdový APU low-end mezi moderními modely. Pak už to jsou Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G či jejich deriváty. 
 
 
V TechSpot dokázali přetaktovat 200GE na stabilních 3,8 GHz, což přineslo adekvátní nárůst výkonu v Cinebench R15 a APU se dostalo na úroveň procesoru Core i3-7100 s oficiální cenou 117 USD. 
 
V herních testech se pak 200GE řadí spíše po bok Pentia G5400, přičemž v těchto testech byla využita karta RTX 2080 Ti. To je samozřejmě naprosto přestřelená karta pro takové procesory, ale zde byla použita zcela správně, aby oba mohly ukázat to nejlepší, co v nich je. 
 
Díky přetaktování se tak můžeme s Athlonem 200GE dostat na úroveň dražších procesorů a potěší to zvláště ty, kteří jej už provozují a mají ve výbavě i desku od MSI. Už Ryzen 3 2200G ale lze taktovat také a sám o sobě nabízí s 512 GPU jádry oproti 192 i mnohem vyšší grafický výkon. 
 
Zdroj: TechSpot


reklama