reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk pracuje na všestranném domácím robotovi

22.6.2016, Jan Pánek, aktualita
Musk pracuje na všestranném domácím robotovi
Elon Musk se začal angažovat do projektu OpenAI, který se zabývá se umělou inteligencí. Ten pracuje na mnoha projektech, jedním z nich je i vývoj univerzálního domácího robota, který zastane nejen práci, ale může hrát i hry s dětmi.
Elon Musk je sice znám svými prohlášeními, že je umělá inteligence velkým nebezpečím pro lidstvo, sám se ale aktivně podílí na jejím vývoji. Posledním důležitým milníkem je jeho podpora projektu OpenAI. Ten sice vznikl teprve nedávno jako nezávislá společnost, ale už pracuje na několika zajímavých projektech.

Prvním z nich, který ale umožní skloubit všechny projekty dohromady, je robotická domácí uklízečka. Musk doufá, že dokážou zlepšit algoritmy na takovou úroveň, aby uklízečka dokázala nejen uklízet, ale i hrát hry s dětmi nebo vést smysluplnou konverzaci, což by zahrnovalo přijímání slovních rozkazů.

Tento nápad je teprve na svém počátku, OpenAI zatím, ač usilovně, pracuje pouze na základním výzkumu a testování této myšlenky. OpenAI se totiž chce zaměřit spíše na dlouhodobé projekty, jakmile ověří proveditelnost celého projektu, pustí se do dalších výzkumů.

Výzkumníkům jde především o všestrannost, jsou si vědomi velkého množství různě specializovaných robotů. Proto je jedním z cílů i algoritmus, který by takovýmto robotům umožňoval normální konverzaci, a to včetně pokládání otázek a přijímaní slovních rozkazů.





"Dnes jsou vyvíjeny algoritmy slibující plnění jazykových úloh jako odpovídání na otázky nebo mechanický překlad, ale zcela postrádají pokročilejší jazykové cíle jako udržování konverzace, plné pochopení nebo schopnost následovat komplexní instrukce v přirozeném jazyce. Očekáváme, že vytvoříme nové algoritmy, které se s těmito problémy vypořádají," říkají vývojáři z OpenAI.

Pracují však na více zajímavých věcech, další z nich je schopnost učit roboty hrát klasické hry. Nejde však o to, aby je roboti uměli hrát dopředu, ale aby mohli porozumět pravidlům učení při samotném hraní.

To jsou všechna hlavní výzkumná témata, jimiž se OpenAI zabývá. Na druhou stranu je nutné podotknout, že tato společnost existuje asi 2 měsíce. To znamená, že zatím jen hledá půdu pod nohama a postupem času začne pracovat na dalších projektech. Náplní práce OpenAI je pomáhat vývojářům při použití umělé inteligence a strojového učení, aby mohli vytvořit chytré roboty a jiná zařízení.

Pro takto malý projekt v začátku je velmi důležité, že dostali podporu Elona Muska. Kromě medializace by s ní mohly přitéct i další peníze. Musk se jistě ohlíží po zajímavých projektech v oblasti umělé inteligence, sám jí používá, jelikož Model S z továrny Tesla Motors má samořiditelný mód.

Zdroj: PCWorld
reklama