Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na fórech hry War Thunder jsou vyzrazována vojenská tajemství

3.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Na fórech hry War Thunder jsou vyzrazována vojenská tajemství
V těchto dnech a týdnech opět se nám opět jednou přímo před očima mění svět, a to i co se týče vojenské techniky a jejího významu. Nyní se ale chceme zmínit o hře War Thunder, respektive o tom, co se probírá na herních fórech. 
War Thunder je populární multiplayerová hra, kde si můžeme zajezdit, zalétat a zaplout s rozličnými vozidly, letouny a loděmi a dlouhodobým grindováním se postupně dostávat k lepší a lepší výbavě. S takovou hrou jsou přirozeně spojeny i sáhodlouhé diskuze mezi fanoušky a pak zrovna není překvapivé, že ti na sebe navzájem tahají různé specifikace ve snaze přesvědčit toho druhého, který nechápe, že Eagle dokáže s prstem v nose překonat stoupavost Foxbatu a Lightning se může na oba leda smutně koukat. Nebo tak nějak. 
 
 
V našem případě jde o to, že někteří lidé začali na sebe na fórech War Thunderu vytahovat i údaje, které jsou považovány za vojenské tajemství, přičemž první takový zaznamenaný případ se datuje do července předchozího roku
 
Tehdy se dva fanoušci dohadovali o herním ztvárnění britského tanku Challenger 2, přičemž jeden z nich své informace podpořil skeny částí Army Equipment Support Publication. Společnost Gaijin, která hru vyvíjí, poté obdržela od britského Ministerstva obrany dopis, dle nějž jsou dané materiály považovány za tajné a firma Gaijin v reakci na to příspěvky smazala a autora varovala. 
 
Později proběhla velice podobná věc, která se ovšem týkala jisté modernější verze francouzského tanku Leclerc a opět došlo ke zveřejnění utajovaných materiálů, i když nám už asi může být jasné, že takové dokumenty mohou mezi fanoušky vojenské techniky kolovat zcela běžně a samozřejmě nejen mezi nimi. 
 
Nyní server UK Defence Journal informuje o třetím případu, který se tentokrát týká už čínské vojenské techniky. Jistý uživatel žádal po vývojářích, aby změnili některé vlastnosti čínských tanků ve hře a aby svým slovům dodal váhu, zveřejnil informace o balistice průbojných tungstenových střel DTC10-125 pro tanky ZTZ 96, 96A, 99 a 99A, zatímco na vyfoceném dokumentu byla dokonce položena část střely. Tyto informace se později rozšířily na Redditu a Twitteru a dočkaly se i překladu do angličtiny. 
 
 
Autor si za to vysloužil ban a jeho příspěvek byl vymazán, ale stejně jako v předchozích případech už to bylo dávno zbytečné.