reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Krétě byla dostavěna první perovskitová solární elektrárna

2.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Na Krétě byla dostavěna první perovskitová solární elektrárna
Perovskitové solární panely nemusí být tak vzdálenou hudbou budoucnosti, jak se může zdát. Vědci z Graphene Flagship a dalších organizací totiž dokončili stavbu malé solární elektrárny, která využívá panely na bázi perovskitů a grafenu.
Křemíkovým solárním panelům už poněkud dochází dech a je potřeba hledat další cesty, kam posunout solární energetiku. Slibně vypadají především perovskity, které mohou být částečně průhledné a případně s křemíkovými panely mohou tvořit hybridní verze s vyšší účinností. Ta je už sama o sobě u perovskitů vcelku slušná, přibližuje se křemíkovým panelům a Italian Institute of Technology (IIT) s dalšími společnostmi, které jsou partnery Graphene Flagship, před rokem představili perovskitové panely, které při ploše 82 cm2 dosahovaly účinnosti 15,3 %. Větší moduly s plochou 108 cm2 pak končily na 13,4 %.
 
Solární panely
ilustrační foto stávajících křemíkových panelů, zdroj: Oregon Department of Transportation (Smallman12q) [CC BY 2.0]
 
To sice nedosahuje účinností křemíkových panelů, ale ani tak nejde o úplně malé číslo (perovskity však obvykle lépe pracují s rozptýleným světlem i jiným rozsahem vlnových délek). Nyní tak byla dobudována první solární elektrárna (či spíše elektrárnička) s novými perovskitovými panely, které využívají i příměsí grafenu. Postavena byla na pozemku Hellenic Miditerranean University of Crete, tedy na Krétě, kde je dostatek slunečního svitu. Její instalovaný výkon ale činí jen 1 kWp. Cílem je dostat se na náklady pod 0,02 EUR za kWh (0,54 Kč) a ukázat potenciál technologie. Na velkosériové nasazení si i tak budeme muset stále ještě nějakou dobu počkat. Nás bude jistě zajímat především životnost těchto panelů, která zatím není silnou stránkou perovskitové technologie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama