reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na YouTube vznikají kanály s roboticky generovaným vykradeným obsahem

14.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Na YouTube vznikají kanály s roboticky generovaným vykradeným obsahem
Někdo opět přišel na to, jak se obohatit vykrádáním práce jiných. Vytvořil automatického bota, který vykrádá nejrůznější zdroje a z nich skládá videa. Ta pak automaticky uploaduje na servery YouTube.
Na YouTube se dá pěkně vydělávat, pokud člověk ví, jak na to. Zatímco YouTuber musí pravidelně přinášet lákavý obsah a aktivně jej tvořit, někteří svou aktivitu věnovali jen na vytvoření robota, který bude videa dělat za ně. Takto vznikl např. kanál Breaking News Today, který je generován robotem. Ten prochází zpravodajské zdroje jiných serverů jako je BBC nebo např. Reuters, vykrade z nich text i obrázky.
 
YouTube logo
 
To vše je pak automaticky složeno do výsledného videa s titulky (zkopírovaný text z článků) a nepříliš kvalitními obrázky s klasicky užívanými přechody mezi snímky. Tyto texty jsou pak opět předčítány robotem, aby se autoři systému nemuseli vůbec namáhat. Systém takto poslední dobou vygeneruje kolem 30 až 40 videí denně. Většina z nich má jen pár desítek přehrání, nicméně některá už převýšila hranici 50 tisíc přehrání. Ke dnešnímu dni už tento kanál zaznamenal zhruba 480 tisíc přehrání.
 
Kolik si přesně autoři vydělali, není známo, podle typických hodnot výdělků to může být někde okolo $500 až po několik málo tisíc dolarů (pravděpodobněji někde u té nižší hranice). Zatím to sice není mnoho, ale za vykrádání práce jiných je i dolar moc.
 
Rozhodně ale nejde o jediný takový kanál. Today World Breaking News vypadá ještě méně profesionálně a jen za poslední hodinu vložil 28 videí (od listopadu 2017 má nicméně jen 5 odběratelů a necelých 2800 zhlédnutí). Ještě hůře vypadá kanál ngan phu, kde je video tvořeno jednou fotkou, hudbou a titulky, tedy bez komentáře nebo jakékoli změny obrazu. Tento kanál vznikl koncem loňského prosince, má 8 odběratelů a přes 8700 zhlédnutí. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama