reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nabídka pamětí NAND Flash se má už brzy lepšit

11.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Nabídka pamětí NAND Flash se má už brzy lepšit
Pokud nás dnes něco přiměje k pořízení nového počítače, pak ceny pamětí RAM a NAND Flash to rozhodně nejsou. Ovšem alespoň v případě pamětí Flash by se to mohlo v prvním čtvrtletí příštího roku začít měnit. 
O konci napětí na trhu s paměťmi NAND Flash informuje server Digitimes, který se tomuto tématu věnuje velice často a má své spolehlivé zdroje přímo v průmyslu. Právě dle něj by se dosud napnutý poměr mezi nabídkou a poptávkou po pamětech NAND Flash měl už brzy uvolnit, a to především díky zvyšující se výtěžnosti nových procesorů, jimiž výrobci produkují konkrétně 3D NAND Flash. Jde o vrstvené paměti šetřící prostor, respektive zvyšující paměťovou hustotu díky vrstvení na sebe, na jejichž výrobu už přešly společnosti Samsung, Toshiba a další. 
 
 
Právě nedostatečná nabídka pamětí stála za jejich nedostatkem a způsobil ji právě masový přechod firem na výrobu 3D pamětí, který vytvořil hluché místo ve světě, v němž hlad po elektronických pamětech nijak neutichal a spíše naopak. Průměrné ceny za prodej NAND Flash mají tak začít klesat už prvním kvartálu a v tomto čtvrtletí se tak dostaly či dostanou na svůj vrchol. 
 
To je dobrá zpráva také pro firmy, které se zabývají testováním a pouzdřením vyrobených paměťových čipů. Mezi takové patří třeba Orient Semiconductor Electronics, která byla slabou výrobou pamětí flash tvrdě zasažena v konkurenci silnějších soupeřů. To vyplývá z faktu, že dle finančních výsledků byla tato firma poslána do několika kvartálů ztrát a nyní doufá, že se opět vrátí k ziskům.
 
Mezi ony silnější soupeře patří třeba Powertech Technology (PTI) a ChipMOS Technologies spolupracující s americkým Micronem. Právě tyto firmy mohou očekávat spíše problémy, neboť Micron chce pouzdření a testování svých pamětí přesunout do vlastního zařízení v tchaj-wanském Taichungu. Zmíněné firmy se tak budou muset poohlédnout jinde po zakázkách a ChipMOS už tak vyjednává s čínskou Yangtze Memory Technologies (YMTC). 
 
Nutno říci, že český zákazník už několik měsíců spíše nepociťuje, že by cena výsledných SSD rostla. Ceny už od léta spíše stagnují a v některých případech se začínají už i pomalu snižovat. Nicméně mnohdy jsou tyto ceny podstatně výše, než kde byly v předchozím roce, což je třeba případ Transcend MTS600, jejíž 256GB model byl loni prodáván za 2600 Kč a dnes přijde na alespoň 4300 Kč. 
 


reklama