reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nabíječky NIO Battery Swap jako prvek pro stabilizaci sítě

23.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nabíječky NIO Battery Swap jako prvek pro stabilizaci sítě
Rychlonabíječky jsou často zmiňovány jako obrovská zátěž pro elektrickou síť a něco, co může značně destabilizovat elektrickou síť. Výměnné stanice a nabíječky NIO Battery Swap ale v Číně sehrávají úlohu přesně opačnou.
Rychlonabíjení elektromobilů si žádá nabíjecí výkony i v několika stovkách kW. Má-li stanice hned několik takových nabíjecích stojanů, může jít o odběry i v jednotkách MW na velmi malé ploše, což jsou opravdu hrozivě vysoká čísla. Není divu, že se mnohdy považují za obrovskou hrozbu pro destabilizaci sítě. Nezřídka se ale budují s vyrovnávacími buffery, které tento problém pomáhají snižovat a udržet odběr na více konstantní úrovni (nabíjí buffer, když se nenabíjí elektromobil, čímž nízký odběr ze sítě zvyšují, a naopak vybíjí buffer, když se elektromobil nabíjí, čímž se vysoký odběr ze sítě snižuje - ve výsledku odběr tolik nekolísá). V tomto období Čína trpí na extrémní vedra a obrovskou spotřebu elektrické energie kvůli klimatizacím a dokonce omezila některým nabíjecím stanicím elektromobilů výkon (některé i zastavily svůj provoz). Výměnné stanice a nabíječky NIO Battery Swap nicméně v tomto problému sehrály nikoli negativní, ale pozitivní roli.
 
NIO Battery Swap
 
Výměnné stanice nabíjí akumulátory pro vozidla, která si zde mohou vyměnit svůj vybitý akumulátor za nabitý. V 1. generaci se zde může nabíjet 5 akumulátorů současně (takových stanic je v Číně okolo 200), ve 2. generaci pak až 13 baterií (téměř 900 takových stanic). Např. v prefektuře Che-fej má NIO několik takových stanic a 13 z nich bylo v současné energetické krizi použito jako virtuální elektrárny. Jsou totiž schopny dynamicky reagovat na požadavky z elektrické sítě a během 5 dní dokázala každá z nich v průměru poupravit svůj odběr energie o 8 MWh. Průměrný odběr na stanici se snížil o 100 kW, přičemž nabíjecí čas se zvýšil jen o 5 minut (což ale zákazník, který si vyměnil svůj akumulátor za jeden z plně nabitých, nijak nepostřehl). Celkově se na vyrovnávání odběru elektrické energie podílelo 108 stanic NIO v různých částech Číny.
 
Na každé stanici jsou obvykle akumulátory s nabitými cca 600-700 kWh. Zatímco několik baterií je vyhrazeno pro okamžitou výměnu pro nového zákazníka, zbývající akumulátory mohou sloužit jako záložní baterie pro elektrickou síť. Třetí generace stanic, která se nyní testuje a měla by být představena na přelomu letošního a příštího roku, by měla mít právě tyto schopnosti pro stabilizaci sítě dále rozšířeny. Výměnné stanice buduje NIO i v Evropě, prozatím jde o dvě v Norsku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama