reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nalezli jste chybu ve Windows 10? Až čtvrt milionu dolarů může být vašich

28.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Nalezli jste chybu ve Windows 10? Až čtvrt milionu dolarů může být vašich
Microsoft spouští nový Windows Bounty Program, v jehož rámci láká lidi, kteří našli chybu v systému Windows 10, na odměnu až 250 tisíc dolarů. To pochopitelně za předpokladu, že půjde o opravdu závažný problém. 
Microsoft chce, aby se Windows 10 staly poslední velkou verzí systému, která však bude neustále vylepšována a i když můžeme možná o tomto záměru pochybovat, je zřejmé, že tu s námi tento systém vydrží dlouho, a tak má jeho výrobce přirozený zájem na tom, aby byl co nejlépe zabezpečen. 
 
Windows 10 PCs
 
Přináší tak nový Windows Bounty Program, který podstatně navyšuje maximální odměnou, již mohou lidé i mimo okruh tzv. Insiderů získat za to, že Microsoftu nahlásí chyby v zabezpečení. Jde tak především o hledání exploitů, které mohou komukoliv přinést až 250 tisíc dolarů, čili 5,5 milionu korun. Windows 10 se mají přitom stát stálou součástí tohoto programu, takže do té doby, než Microsoft rozhodne jinak. 
 
Tabulka s odměnami tak aktuálně zahnuje částky 500 až 250.000 dolarů, přičemž bugy týkající se Hyper-V začínají až na 5000 dolarech. Microsoft dává jako příklady třeba vzdálené spuštění kódu nebo exploit, který útočníkovi zajistí více práv na daném systému. 
 
Microsoft pamatuje i na odměnění těch, kteří našli takovou chybu, jež už byla dříve odhalena jeho pracovníky, a není tedy veřejně známa. V takovém případě se ale odměna automaticky redukuje na 10 procent toho, co bychom získali za odhalení dříve zcela neznámé chyby. 
 
Dále tu máme také nějaké příklady toho, co můžeme očekávat. Například v případě nalezení chyby v raném sestavení Windows 10 pro Insidery a jejich prohlížeči Edge můžeme získat 500 až 15.000 dolarů. Odhalení chyby v aplikaci Defender už je ceněno na 500 až 30.000 dolarů a neotřelý nápad na celkové zvýšení bezpečnosti může přinést třeba 200.000 dolarů. Vše potřebné se můžete dozvědět na speciálních stránkách Microsoft Bug Bounty, kde jsou k dispozici aktuální informace. 
 
reklama