reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nárůst počtu automatů na BTC klesl nejvíce od roku 2019

6.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nárůst počtu automatů na BTC klesl nejvíce od roku 2019
Bitcoin měl být alternativní platební metodou budoucnosti, otázkou ale je, nakolik se mu to daří a dařit bude. Pokud jde např. o bitcoinové automaty, květen 2022 byl nejhorším měsícem od roku 2019 a trend jejich nárůstu klesá už několik měsíců.
Automaty na Bitcoin kdysi rostly jako houby po dešti. Mělo se jednat o alternativní platební metodu, kterou dokonce některé země přijaly jako alternativní měnu, nicméně ke všeobecnému rozšíření stále ještě nedošlo. Data z Coin ATM Radaru navíc ukazují zajímavý vývoj. Zatímco v roce 2020 začal počet nových instalací bitcoinových automatů dramatický růst a v druhé polovině roku 2021 se nárůst počtu automatů (i se započtením těch odstraněných) pohyboval okolo 2000 automatů navíc každý měsíc, od začátku roku 2022 se tato čísla začala hodně rychle snižovat.
 
Bitcoin automat
ilustrační obrázek, autor: DonPowered, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Za duben se totiž počet automatů celosvětově zvýšil jen o pouhých 202, což je desetina nárůstu oproti stavu jen o půl roku zpátky a nejhorší číslo od roku 2019. Je to ale poněkud extrém, protože když se podíváme na okolní měsíce, obvykle to stále roste zhruba okolo 700-800 automatů navíc za každý měsíc. Podívat se můžeme i na stav v Evropě, kde se počet nejvíce zvyšoval v roce 2018, zatímco nyní sice počty stále trochu rostou, ale toto navyšování ztrácí na síle a objevují se i měsíce, kdy je změna záporná a je odstraněno více automatů, než kolik jich bylo nainstalováno.
 
Vývoj počtu bitcoinových automatů
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama