reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA chce přinést vzorky Marsu na Zem, pomůže Mars 2020

18.8.2019, Milan Šurkala, aktualita
NASA chce přinést vzorky Marsu na Zem, pomůže Mars 2020
Stejně tak, jak před pěti desítkami let přinesli Američané kousky Měsíce zpět na Zem, hodlají totéž provést s horninami z Marsu. Podíl na projektu by měla mít už nyní připravovaná mise Mars 2020.
Před 50 lety, přesněji 24. července 1969, dopadl řídící modul Apolla 11 do Pacifiku a znamenal také dopravení 21,5 kg horniny z Měsíce, která se dodnes studuje. Podobný úspěch chce zopakovat s prvním vzorkem přineseným z jiné planety. Tou má být Mars a dopomůže k tomu i připravovaná mise Mars 2020. Ta by měla vyrazit do vesmíru 17. července 2020 a přistání roveru na povrchu červené planety je plánováno na 18. února 2021 v oblasti Jezero Crater.
 
Rover Mars 2020
 
Tento rover zde bude sbírat vzorky a jeho úlohou bude přepravit je v tubách na bezpečné místo, odkud budou pak vyneseny zpět na orbitu Marsu a odtud zpět na Zemi. K tomu budou potřeba další dvě vesmírné mise, které jsou prozatím jen ve fázi konceptu. Jednou z nich bude Mars Ascent Vehicle, který bude tvořen raketou pro vznesení se zpět na orbitu Marsu a rover (zhruba velikosti Opportunity), který převezme vzorky pro raketu. Druhá mise bude tvořena další raketou, která už bude připravena na orbitě Marsu a převezme vzorky od Mars Ascent Vehicle. Ty pak dopraví zpět na Zemi.
 
Thomas Zurbuchen z NASA podotkl, že Apollo 11 demonstrovalo nesmírný význam přinesení vzorků z jiných světů pro jejich analýzu na Zem a nyní NASA stojí "na ramenou" této mise, aby provedla další významný krok v podobě první cesty na jinou planetu a zpět se vzorky z ní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama