reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Juno si vede dobře, NASA prodlužuje její misi alespoň o 3 roky

7.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Juno si vede dobře, NASA prodlužuje její misi alespoň o 3 roky
Juno dokázala už mnohokrát oběhnout Jupiter a přinést řadu velice detailních snímků nehledě na různá měření. Vede si tak dobře, což nyní dokazuje sama NASA tím, že se rozhodla prodloužit misi této sondy.
Juno k Jupiteru přicestovala po startu ze Země po pěti rocích letu, a to tedy v létě roku 2016 a po několika obězích měla být umístěna na krátkou 14denní orbitu. NASA se však rozhodla, že tak neučiní a Juno zůstane na dlouhé 53denní vysoce excentrické oběžné dráze, neboť hrozilo selhání motoru, který by mohl zmařit vše. 
 
 
V květnu minulého roku už NASA zveřejnila první vědecké údaje zachycené díky přístrojům Juno, které objevily třeba skrytý pruh čpavku obepínající planetu v oblasti rovníku nebo také vysokou cyklónu s polovičním průměrem Země. My jsme se věnovali především úžasným fotografickým záběrům, které nám Juno přichystala
 
Od té doby, co bylo rozhodnuto ponechat sondu na dlouhé orbitě, bylo jasné, že její mise zabere delší dobu, než se čekalo, aby bylo možné dokončit potřebný počet obletů planety. Nebylo ale jisté, že se tak skutečně stane, neboť delší mise znamená i celkově vyšší náklady. Juno měla původně dokončit poslední oblet letos v létě, takže rozhodnutí o pokračování či nepokračování mise bylo na spadnutí. NASA ale dle očekávání dokázala sehnat potřebné finance, a sice přibližně miliardu dolarů, díky níž se mise prodlouží alespoň o tři roky, čili do konce léta 2021. 
 
 
Juno byla pro oběh Jupiteru navedena na polární dráhu, což znamená, že prolétá vždy nad oběma póly planety. Ta pochopitelně rotuje, takže sonda bude moci vidět vždy jinou její část, a právě proto NASA potřebuje, aby byl dokončen kýžený počet průletů. 
 
Excentrická oběžná dráha byla zase zvolena kvůli intenzivní radiaci přicházející z planety,  takže sonda se zblízka podívá vždy jen na jednu její polovinu od pólu k pólu a zase se vzdálí, aby si od radiace odpočinula. Bylo tak velké nebezpečí, že radiace poškodí nebo rovnou zničí některý z přístrojů či snad celou sondu, ale vypadá to dobře, jinak by NASA neprodlužovala celou misi. 
 
Juno je také odsouzena k zániku, neboť ihned po dokončení svých úkolů bude navedena na kolizní dráhu s Jupiterem. Potká ji tedy stejný osud jako sondu Cassini, která byla navedena do atmosféry Saturnu a důvod je stále stejný. Jde o snahu zabránit možné kontaminaci některého z měsíců těchto planety mikroby ze Země. Riziko je sice malé, ale je tu, takže není třeba riskovat a ponechávat sondy zbytečně na oběžné dráze, když už své úkoly splnily. 
 


reklama