reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA možná uvolní kontaminační pravidla pro hledání života na Marsu

26.2.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA možná uvolní kontaminační pravidla pro hledání života na Marsu
NASA je obvykle velice úzkostlivá, co se týče možnosti kontaminace těles Sluneční soustavy mikroorganismy ze Země. Tato pravidla se ale možná uvolní, alespoň to navrhuje Lisa Pratt, která má v agentuře na starosti ochranu proti kontaminaci. 
Sonda Cassini byla na konci loňského léta navedena přímo do Saturnu, v jehož atmosféře shořela. NASA tak měla možnost krátce prozkoumat tuto planetu z větší blízkosti než kdy jindy, ovšem Cassini takto skončil i proto, aby bylo eliminováno nebezpečí, jakkoliv malé, že narazí do některého z měsíců Saturnu a ten kontaminuje mikroorganismy ze Země. NASA je opatrná i co se týče planety Mars, ovšem nová úřednice NASA, která má na starosti ochranu planet a jiných těles naší soustavy, to chce změnit. 
 
 
Lisa Pratt, dříve geomikrobioložka na Indiana University uvedla, že jisté riziko kontaminace bude nutné vzít v potaz, pokud budeme chtít mít možnost prozkoumat z hlediska šance na přítomnost života nejslibnější části Marsu. Lisa přitom dříve zajišťovala právě dohled nad tím, že NASA podniká veškeré potřebné kroky pro zamezení kontaminace, ale nyní říká, že je tlačí čas. 
 
Důvod je jasný a jak Lisa říká: "Ať uděláme cokoliv, v minutě, kdy se do dané oblasti dostanou lidé, ta automaticky přestane být neposkvrněnou". Musíme tak jen doufat, že ještě před vysláním lidí na Mars zjistíme, zda na jeho povrchu či kousek pod ním je v daných místech nějaký ekosystém.
 
Aktuálně není dle mezinárodních úmluv žádná část Marsu zapovězena pro objevitelské expedice, ovšem tyto úmluvy také stanovují přísná pravidla pro zamezení jeho kontaminace od robotických průzkumníků. Někteří vědci ale udávají, že je až příliš drahé zajistit sterilizaci vyslaných zařízení, která mají prozkoumávat "speciální oblasti" Marsu, což jsou zvláště ty teplejší a vlhčí. Dosud pouze sondy Viking v 70. letech dosáhly takové úrovně sterilizace, aby mohly takové oblasti prozkoumat a stále více vědců tlačí na NASA, aby přehodnotila svůj přístup. Nyní mají vhodný prostor, protože Lisa Pratt nyní nahradila ve funkci Cassie Conley, která se přikláněla ke striktnímu dodržování dosavadních pravidel. 
 
Lisa Pratt navrhuje vytvoření několika malých oblastí, které jsou slibné z hlediska výskytu života a ty by se mohly navštívit ještě před tím, než na Mars dorazí lidé, neboť ti si samozřejmě přivezou celou armádu mikrobů s sebou. Zbývá ale zjistit, jak se pohled Lisy odrazí v samotné NASA, což samozřejmě nebude stačit, protože její pozice existuje v podstatě pouze kvůli tomu, že byly kvůli limitům kontaminace vytvořeny mezinárodní úmluvy, a ty bude nejspíše nutné změnit. Téma bude nadneseno asi v červenci na setkání mezinárodní Komise pro vesmírný výzkum, která dané úmluvy tvoří a dohlíží nad jejich plněním. V opozici bude pravděpodobně především John Rummel z newyorského SETI Institute, který zastával stejnou funkci ještě před Lisou Pratt a Cassie Conley. Ten se již ozval, že Lisa si bude muset ještě něco zjistit o standardech čistoty, než začne prosazovat změny. Jedná prý sice celkem opatrně, ale přece jen je ve své práci nová. 
 
Komise pro vesmírný výzkum mimochodem již udělila povolení pro Mars Insight, který poletí letos a spolupracuje na tom, aby rover Mars 2020 pokud možno nekontaminoval materiál, který na Marsu sebere a který by se měl v rámci některé další mise vydat na Zemi. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama