reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cassini se už zítra zřítí do Saturnu

14.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Cassini se už zítra zřítí do Saturnu
Zítra bude zakončena pouť velice úspěšné sondy Cassini, která prozkoumala Saturn, jeho prstence i měsíce a dostala se tam, kam předtím žádné jiné lidské zařízení. Už v pátek tedy Cassini zanikne v atmosféře Saturnu. 
Sonda Cassini už zkoumá planetu Saturn a její okolí už více než deset let, ale její život se už chýlí ke konci, jak vyvrcholí její "Velké finále". Zítra dopoledne, čili 15. září, budou sondě zaslány poslední instrukce a ona se spustí přímo do atmosféry Saturnu, odkud bude se svou parabolickou anténou namířenou k Zemi do poslední chvíle vysílat naměřené údaje. 
 
 
Sonda by sice mohla být navedena na oběžnou dráhu, na které by vydržela ještě nějaký čas, ovšem zásoby jejího paliva jsou už v podstatě vyplýtvány a až by došly, nikdo by nemohl zaručit, že Cassini nenarazí do některého z měsíců Saturnu. Pak by hrozilo, že jej kontaminuje svými mikroby, což je přesně to, co NASA nechce ani v nejmenším riskovat. 
 
jedna z antén systému CDSCC
 
Vše už je připraveno pro tento finální manévr, a to včetně australských komunikačních zařízení zahrnutých v Canberra Deep Space Communication Complex (CDSCC), která budou přijímat poslední vysílání sondy. Jde o jediný komplex zahrnutý do NASA Deep Space Network, který bude v danou dobu schopen přijímat data ze sondy. 
 
NASA na svých stránkách vytvořila přehledný časový plán, kde si můžete přečíst, co konkrétního se chystá. Dle aktuálního odpočtu zbývá sondě Cassini něco přes den života a lze očekávat, že ta vyšle svůj poslední signál někdy po zítřejší 12. hodině našeho času. Ještě předtím sonda naposledy protne orbitální výšku Enceladu, pak se připraví na závěrečné vysílání rychlostí 27 kb/s, poté už sestoupí pod výšku prstenců F a začne s klesáním do atmosféry Saturnu, kdy pro co nejdelší udržení antény namířené k Zemi využije poslední zásoby paliva pro trysky pracující na plný výkon. 
 
Na posledním vysílání sondy bude zvláštní ještě jedna věc, a sice to, že z pochopitelných důvodů půjde o živé vysílání. Dosud si totiž Cassini naměřené údaje ukládal a pak ve vhodnou dobu vysílal na Zemi, takže nyní bude sonda udržovat nepřetržité spojení s Deep Space Network, a to asi 14 až 15 hodin před svým zánikem. 
 
Zdroj: NASA
reklama