reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA našla známky tekuté vody na asteroidu Bennu

13.12.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA našla známky tekuté vody na asteroidu Bennu
Sonda OSIRIS-REx je nyní horké téma, protože nedávno dorazila k asteroidu Bennu, u nějž zůstane a pokusí se nám zpět na Zemi odeslat jeho vzorky. Nyní už jsou k dispozici vedle fotografií i první data a ta ukazují na vodu. 
Sonda OSIRIS-REx nedávno ukázala, jak pozoruhodně kostkovitý tvar má asteroid Bennu a nyní je tu jiné téma, a sice složení tohoto objektu. A právě první údaje napovídají, že vzorky asteroidu zaslané na Zemi by měly být opravdu pozoruhodné, takže můžeme doufat, že systém agentury NASA vyvinutý pro jejich sběr bude skutečně fungovat. 
 
 
OSIRIS-REx má aktuálně na práci především podrobné mapování povrchu asteroidu, které musí provést nezbytně před tím, než se spustí až k jeho povrchu a sebere vzorky pomocí speciálního dusíkového "smetáku". NASA už se stačila pochlubit tím, že starší údaje ohledně velikosti asteroidu, jeho přesné oběžné dráhy i rotace byly naprosto přesné. Na povrchu ale byl nalezen jeden objekt, s nímž se nepočítalo. 
 
Jde o velký balvan poblíž jižního pólu Bennu, který měl mít dle předpokladů výšku nanejvýš 10 metrů, ale ve skutečnosti je asi 50 metrů vysoký. Když se podíváme už na dříve zveřejněné video ukazující Bennu z různých stran, bude to nejspíše tento kus skály na snímku dole vlevo. 
 
 
OSIRIS-REx si však už asteroid stačil prohlédnout také svými spektrometry, které dokáží určit, z čeho se skládá jeho povrch. Jde o Visible and Infrared Spectrometer (OVIRS) a Thermal Emission Spectrometer (OTES), díky nimž NASA objevila důkaz o přítomnosti vody, a to dokonce v tekutém stavu, ale to se týká blíže nespecifikované minulosti. Tyto důkazy jsou v podobě hydroxilů, čili molekul obsahujících kyslík a vodík. Ty by měly být dle názoru NASA rozprostřeny v jílovitých minerálech na celém asteroidu. 
 
Je tak možné, že materiál tvořící nyní asteroid Bennu dříve býval součástí jiného, většího tělesa, které bylo ve styku s tekoucí vodou. Nyní NASA plánuje v samotném závěru tohoto roku, čili na Silvestra, dostat OSIRIS-REx na dráhu pouze 1,4 km nad povrchem (nyní je cca 19 km nad povrchem). Mapování asteroidu bude pokračovat, aby se sonda po cca roce a půl odvážila ještě mnohem níže, a to na dotykovou vzdálenost své třímetrové ruky, do jejíhož zařízení na konci chce seškrábnout až 2 kg materiálu a ten pak vyslat na Zemi. Pokud to vyjde, schránka dorazí v září roku 2023. 
 


reklama