reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OSIRIS-REx dorazil k asteroidu Bennu, jak vypadá?

5.12.2018, Jan Vítek, aktualita
OSIRIS-REx dorazil k asteroidu Bennu, jak vypadá?
Sonda OSIRIS-REx po dvouleté cestě dospěla ke svému cíli, a sice k asteroidu Bennu. Na ten se už můžeme podívat pěkně zblízka a vidět i detaily na jeho povrchu. Takže jak vypadá a co bude u něj sonda dělat?
OSIRIS-REx americké NASA patří do programu New Frontiers společně s Juno nebo New Horizons. Nyní se jí podařilo přiblížit ke svému hlavnímu cíli, asteroidu Bennu, což je úspěch sám o sobě, ale to hlavní sondu stále čeká. Za úkol bude mít i sebrat vzorky asteroidu a odeslat je zpět na Zemi. 
 
 
Sonda startovala v září 2016 na raketě Atlas V a k Bennu oficiálně doletěla 3. prosince. Přílet to byl velice hladký, protože OSIRIS-REx potřeboval jen krátký zážeh svých motorů, aby s asteroidem srovnal krok a dostal se na jeho orbitu. Do konce tohoto roku bude mít za úkol zaujmout stabilní oběžnou dráhu v nižší výšce nad povrchem, než se nachází nyní. Právě se přitom pohybuje cca 19 kilometrů nad povrchem a z této výšky nám také dokázala Bennu pěkně vyfotit.  
 
 
Ještě lépe, NASA zveřejnila i krátké video vytvořené z několika snímků, které ukazují zajímavý tvar asteroidu o průměru cca půl kilometru. 
 
 
Brzy ale bychom měli vidět povrch asteroidu v ještě daleko větších detailech, protože OSIRIS-REx se z výšky 19 kilometrů spustí na pouhých 1,4 kilometru nad povrch a odtud jej bude podrobně mapovat. To NASA rozhodně neuspěchá, protože tato fáze bude trvat další rok a půl a až poté, v létě roku 2020, sonda využije svou 3 metry dlouhou robotickou ruku TAGSAM se zařízením pro sběr vzorků na konci. Tato ruka má při opravdu blízkém průletu škrábnout povrch asteroidu a i s pomocí stlačeného dusíku sebrat co se dá. 
 
zařízení pro sběr materiálu na konci TAGSAM
 
To představuje dle představ NASA až 2 kilogramy materiálu, ale možná také mnohem méně, to se uvidí. To bude záviset především na tom, z čeho je složen povrch asteroidu a jak moc soudržný bude a stejně tak půjde samozřejmě i o štěstí. Cokoliv, co sonda z asteroidu získá, bude pak uloženo ve speciálním návratovém modulu a ten se někdy v březnu 2021, až nastane vhodná konstelace, odešle na Zemi a na tu má modul dorazit v září 2023.  
 
Zdroj: NASA via Twitter


reklama