reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: návrat na Měsíc začne už tento rok

18.2.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA: návrat na Měsíc začne už tento rok
Vesmírná agentura Spojených států má velké plány s Měsícem, jenž už byl označen jako jeden z hlavních cílů pro příští roky. Do deseti let se na jeho povrch mají vrátit astronauti a už letos se na tom začne pracovat s využitím soukromých společností.
Soukromé společnosti mají ostatně hrát velkou roli jako důležití spolupracovníci NASA, která s aktuálním rozpočtem prostě nemůže vzít vše na svá bedra, pokud nechce rušit i jiné rozběhlé programy. Už na konci minulého roku NASA odhalila celkem devět soukromých společností, které jí pomohou s měsíčními misemi. 
 
 
Nyní se dozvídáme, že lety na Měsíc začnou už v tomto roce a nejdříve půjde o přistávací moduly různých firem jako první krok v dlouhé řadě úkolů. Bude třeba udělat mnoho, než budou moci odstartovat dlouhodobé operace na Měsíci a mezi první budou patřit různé zkoušky přistání na jeho povrchu a opětovný start nebo také průzkum různých typů povrchu. NASA si zkrátka potřebuje a chce vyzkoušet řadu technologií a postupů, než na Měsíc opět vyšle lidi, přičemž mnohé z toho bude sloužit i budoucím misím na Mars. 
 
Mnohé z těchto technologií budou spojeny s hitem poslední doby, čili ISRU (in-situ resource utilization), využitím lokálních zdrojů přímo na místě. Na Měsíci i jinde to bude znamenat především těžbu vody, ať už přímo z regolitu, jak plánuje i ESA, nebo nejlépe ze zásob ve formě ledu, pokud se nějaké přístupné vůbec najdou. Voda pak může posloužit astronautům k jejich vlastním potřebám či pro pěstování plodin a také jako zdroj paliva či energie. 
 
O tom všem tak budou první komerční lety, které budou navíc ještě zkoumat podmínky pro přežití a když už se firmy budou učit z povrchu Měsíce i startovat, využito to bude pro dopravu dalších vzorků na Zemi. 
 
NASA samotná se soustředí na spíše větší cíle a nyní plánuje stavbu Lunar Gateway, čili orbitální stanice pro poskytnutí zázemí. Ta má být uvedena do provozu v roce 2026 a první moduly poskytující energii a pohon se mají dostat do vesmíru v roce 2022. To už není zase tak moc vzdálená budoucnost, tak honem do Kerbala si to vyzkoušet. Mezitím si také ještě musíme počkat na to, jaké konkrétní soukromé mise mají být letos vypraveny. 
 
 
Zdroj: Astronomy


reklama