reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA odhalila 9 komerčních partnerů pro měsíční mise

30.11.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA odhalila 9 komerčních partnerů pro měsíční mise
Správce NASA Jim Brindenstine na konferenci odhalil plány na budoucí mise týkající se Měsíce, a to v rámci Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Jací partneři se později budou moci podílet i na lunární stanici Gateway?
Commercial Lunar Payload Services (CLPS) tak má první oficiální partnery z řad soukromých společností, kteří se budou podílet na vývoji technologií pro lunární stanici Gateway a NASA jim umožní přistávat na Měsíci s malými zařízeními, a to zezačátku do hmotnosti 10 kg. To nám může připomenout soutěž Lunar X Prize, která skončila jak bez vítěze, tak bez jakéhokoliv pokusu dostat nějaké zařízení na Měsíc. Není však divu, že některé firmy právě z této soutěže se zařadily do programu NASA CLPS. 
 
 
V prvé řadě je to však společnost Lockheed Martin Space, která představuje jednoho z největších smluvních dodavatelů agentury NASA. Lockheed aktuálně pracuje i na nové lodi Orion, která by měla létat do vesmíru s raketami SLS. Další je Deep Space Systems, která také pracuje na Orionu a podíl má také na sondě Juno či jiných vesmírných misích NASA a další známou společností je i Draper. 
 
Pak tu máme právě Moon Express známý ze soutěže Lunar X Prize a vedle něj je tu firma Astrobotic Technology, která z této soutěže vypadla už dávno. Orbit Beyond se do programu zařadil jako startup spolupracující s TeamIndus, který měl k výhře Lunar X Prize asi nejblíže. Zbylé tři firmy jsou Firefly Aerospace, Intuitive Machines a Masten Space Systems. 
 
 
Commercial Lunar Payload Services obsahuje kontrakty pro příštích deset let v celkové hodnotě 2,6 miliardy dolarů a NASA předpokládá, že první mise na Měsíc by mohly být vypraveny už v příštím roce. První tři ale budou představovat spíše technologické ukázky a zkoušky a později se bude zkoumat radiace dopadající na povrch Měsíce a také potenciál pro zisk surovin. 
 
Co se týče zmíněné stanice Gateway, počátek její výstavby ohlášený už na rok 2023 bude záviset právě i na tom, jaký výsledek bude mít program CLPS. NASA se netají s tím, že výstavba a provoz stanice na oběžné dráze Měsíce bude vyžadovat podporu celé řady dalších firem a zcela jistě je to úkol, na který sama nestačí. 
 
Zdroj: NASA via Twitter 
 


reklama