reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA opět schová raketu SLS, mise Artemis I se zřejmě odloží

19.4.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA opět schová raketu SLS, mise Artemis I se zřejmě odloží
NASA se dlouho chystala na finální velký test rakety SLS určené pro misi Artemis I, která už má i tak zpoždění, ale to s velkou pravděpodobností ještě naroste. Test zvaný Wet Dress Rehearsal totiž stále neproběhl, proč?
Raketa Space Launch System (SLS) měla s lodí Orion v rámci mise Artemis I startovat už loni a pak jsme se mohli těšit alespoň na letošní jaro. NASA už přitom dokončila řadu velkých testů, jako je třeba test všech čtyř motorů RS-25 v hlavním stupni v rámci několikaminutového statického zážehu. Nyní už je raketa pro Artemis I dávno pohromadě a následovat měl zmíněný WDR (Wet Dress Rehearsal), čili naplnění nádrží palivem jako před ostrým startem, zkušební odpočet a pak opětovné vypuštění nádrží, po čemž měla raketa na plošině opět odcestovat do hangáru VAB (Vehicle Assembly Building) pro finální kontrolu a přípravy na start. 
 
 
NASA se přitom o WDR rakety SLS pro Artemis I pokusila už celkem třikrát, a třikrát neúspěšně. Byly tu problémy s ventily, menší problémy týkající se startovní věže a dusíku a nakonec i únik vodíku. 
 
U posledního pokusu tak obsluhu potrápil především únik tekutého vodíku u základny vypouštěcí platformy při plnění hlavní nádrže a právě ten znemožnil dokončení testu, byť jen neúplného. O natankování ICPS (Interim Cryogenic Propulsion Stage), čili druhého stupně rakety, se totiž NASA minulý týden kvůli už dřívějším potížím s ventilem ani nepokusila. 
 
Jak se tedy ukázalo, nevyšel nakonec ani plán provést neúplný test WDR, neboť ani hlavní stupeň rakety nebyl natankován. Jeho kyslíkovou nádrž se povedlo naplnit ze 49 procent, ovšem vodíková měla zaplněných jen 5 procent kapacity. Poté už byl test kvůli úniku vodíku zastaven a nádrže zase vypuštěny. 
 
Během uplynulého víkendu se NASA rozhodla raketu opět schovat do VAB a pořádně se zaměřit na její problémy. Povolán byl také dodavatel tekutého dusíku, který se má zaměřit na jisté úpravy. Dusík se tu přitom používá pro naplnění nádrží v době před zahájením tankování, aby bylo zajištěno bezpečné prostředí. 
 
Problémů je tak více a NASA přitom plánovala vypustit misi Artemis I během června, ale vzhledem k tomu, že nyní už měl být test WDR dokončen, je toto přibližné datum evidentně ohroženo. Zatím se nedozvídáme nic bližšího, ale to je pochopitelné, když NASA teprve bude zkoumat, co se pokazilo v případě ventilu v druhém stupni a pak půjde o příčiny úniku vodíku. SLS přitom zatím ještě ani neodcestovala do VAB, což je naplánováno na 26. dubna. 
 
Zdroj: NASA


reklama