reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA Orion dorazil na palubě letadla na testy ve vakuu

26.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA Orion dorazil na palubě letadla na testy ve vakuu
Letoun Super Guppy přistál v Ohiu s lodí Orion na palubě, aby mohly začít její testy ve vakuu. V této době se tak postupně dokončují celkem tři moderní vesmírná plavidla: Crew Dragon, Starliner a právě Orion. 
NASA vyvíjí loď Orion především pro své nové rakety Space Launch System (SLS) a počítá s tím, že v dohledné době se s ní její astronauti vrátí na Měsíc. Ještě dříve ale musí být dokončen vývoj a zkoušky, přičemž jedna z posledních, která proběhne nyní v Ohiu, bude zahrnovat test ve vzduchoprázdnu. Účel je jasný, NASA se musí přesvědčit, že vše v lodi těsní tak, jak má. 
 
 
Lodě Orion jsou přitom založeny na klasických velitelských modulech programu Apollo, z níchž trošku vychází i Starliner od Boeingu. NASA počítá i s možností opětovného použití celých lodí Orion (až na servisní část vyráběnou evropskou ESA), které budou přistávat na padácích. Ostatně NASA k použití padáků nutí i SpaceX, která by ráda využila řízené přistání pomocí motorů, takže je jasné, že sama agentura se bude spoléhat rovněž na padáky. 
 
Super Guppy s Orionem na palubě
 
Orion se poprvé ukáže během mise Artemis 1, která by měla startovat již příští rok, jenž by tak měl být z hlediska kosmonautiky a letů do vesmíru velice zajímavý. Během něj by už snad s lidmi na palubě měly začít létat lodě Boeingu i SpaceX a ještě k tomu bude na Mars startovat nový rover. Velké pokroky také lze očekávat ve vývoji těžkých lodí a raket SpaceX.
 
Nyní je Orion v zařízení Plum Brook Station, kde se nachází i největší vakuová komora na světě. Ta bude zapotřebí, aby se do ní vměstnal Orion s kruhovým půdorysem o průměru pěti metrů a výškou 3,3 metry. I proto jej musel převážet letoun Super Guppy, který sám o sobě není viditelně žádný mladík, však vstoupil do služby už v roce 1965, aby vozil po Spojených státech části raket Saturn V. 
 
 
V Plum Brook Station se Orion dostane jednak do vysokého vakua, a to navíc při teplotách kolem minus 180 °C a tam loď zůstane dlouhé dva měsíce. NASA poté stráví dva týdny testováním každého jednotlivého systému lodi. 
 
Zdroj: NASA via Twitter 


reklama