reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA pátrá po zbytcích Beresheet, přežít mohlo laserové "zrcátko"

19.4.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA pátrá po zbytcích Beresheet, přežít mohlo laserové "zrcátko"
Beresheet narazil do Měsíce rychlostí, že neměl šanci přežít v celku, ovšem NASA předpokládá, že zařízení Lunar Retroreflector Array (LRA) přežít mohlo. Jeho úkolem je odrážet laserové paprsky a přesně tak se jej NASA pokusí najít.
Izraelská loď a měsíční přistávací modul v jednom, čili Beresheet, už je minulost. V kritickém okamžiku se po řetězci událostí odstartovaných vadným gyroskopem ztratilo spojení a po nutném restartu všech systémů už bylo příliš pozdě na to, aby nahozený motor ubrzdil prudký sestup a loď mohla měkce dosednout na povrchu Měsíce. Rozbila se tak o jeho povrch, ovšem existuje možnost, že toto zařízení přežilo dopad víceméně v pořádku. 
 
 
Jde o zařízení Lunar Retroreflector Array (LRA) poskytnuté samotnou NASA, které je navrženo jednoduše tak, aby pomocí svých osmi zrcadel odráželo zpět laserové paprsky mířící z celkového úhlu záběru 120 stupňů. Je tak zřejmé, že aby se LRA dalo najít, muselo by spočinout na povrchu Měsíce a ne zahrabané v jeho prachu a také by ho neměly překrývat trosky Beresheetu. A jak se jej NASA pokusí najít? 
 
Samozřejmě pomocí laserů, ovšem ne vysílaných ze Země. Ostatně LRA je zařízení, které by mohlo být využito dalšími přistávajícími loděmi pro přesnou navigaci a obecně orientaci. Není tak divu, že se v tomto případě využije sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) obíhající kolem Měsíce a na její palubě pak zařízení LOLA, čili Lunar Orbiter Laser Altimeter. Jak jasně říká jeho označení, jde o laserový výškoměr, který bude nyní pročesávat oblast, kam Beresheet spadnul a NASA může už jen doufat, že se LRA najde. Samozřejmě se počítá s tím, že laser se může odrazit zpět od různých věcí, což jsou právě i kousky rozbitého Beresheetu, ovšem pokud jej odrazí zrcadla zařízení LRA, neomylně se to projeví. 
 
Mezitim společnosti SpaceIL a Israel Aerospace Industries už ohlásily, že připravují další pokus a Beresheet-2, takže svou snahu přistát na Měsíci nevzdávají. 
 


reklama