reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA s pomocí AI našla 8planetový systém u hvězdy podobné Slunci

15.12.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA s pomocí AI našla 8planetový systém u hvězdy podobné Slunci
Agentura NASA ohlásila po boku firmy Google velký objev, který byl učiněn pomocí umělé inteligence. Díky němu už můžeme říci, že Sluneční soustava není jediný známý systém s osmi planetami a hvězdou podobnou Slunci.
Jedná se o systém Kepler-90, který nejen že má hvězdu stejného typu jako je Slunce a osm planet, ale navíc i podobné rozvržení planet, kde nejblíže hvězdě jsou ty menší a nejdále pak ty větší. S pomocí umělé inteligence společnosti Google byla objevena konkrétně planeta Kepler-90i, červeně zvýrazněná třetí planeta v systému. 
 
 
Kepler-90 je hvězdný systém vzdálený asi 2500 světelných let a Kepler-90i je v něm v pořadí třetí stejně jako Země ve Sluneční soustavě a jde také nejspíše o planetu s pevným kamenitým povrchem, ovšem tím veškerá podobnost bohužel nejspíše končí. 
 
Kepler-90i totiž obíhá kolem své hvězdy velice blízko, a to každých 14,4 dní a teploty na jejím povrchu se mají pohybovat nad 400 °C. Zajímavé je tak na ní především to, že byla objevena pomocí hluboké neuronové sítě vyvinuté firmou Google, která analyzovala archivní data teleskopu Kepler. Stejná AI mimochodem objevila i další exoplanetu, a to Kepler-80g, ale ta má smůlu, že se nenachází z našeho pohledu v tak zajímavé soustavě. 
 
Google svou umělou inteligenci vycvičil tak, aby v datech teleskopu Kepler hledala určité opakující se vzory, což bychom mohli přirovnat k tomu, jak NASA hodlá využít také AI pro správu vesmírných komunikačních zařízení. Využity při tom byly signály už potvrzených exoplanet, které AI využila jako modelový příklad. 
 
 
Samotný vesmírný teleskop Kepler byl přitom vypuštěn v roce 2009, kdy astronomové ještě nemohli tušit, jak obvyklé exoplanety jsou, nebo nejsou, přičemž dnes už máme díky němu databázi na 35.000 kandidátů, a to z jen malé části oblohy. A stejně tak mohl jen málokdo tušit, jak moc se za ty roky vyvine umělá inteligence a co vše dnes zvládne. Právě nekonečné hledání podobných vzorů v signálu je něco, co donedávna nejlépe zvládnuli právě lidé, ovšem jde o úmornou práci, kde by se mohla velice dobře uplatnit právě AI, která má potenciál to zvládnout daleko rychleji a především si může všimnout i velice slabých opakujících se signálů.
 
Nalezení soustavy s osmi planetami zase ukazuje, že existují soustavy podobné té naší. V Kepler-90 sice není kandidát na další Zemi, ale to prostě vyplývá z toho, že zařízení Kepler hledající planety tranzitivní metodou detekuje nejlépe takové, které mají krátkou dobu oběhu kolem své hvězdy, takže taková Kepler-90i vyšle přechodem přes tvář své hvězdy signál každých 14 dní. Kdyby to mělo být identické dvojče Země, signál by přišel jednou za rok a to se detekuje hůř. 
 
Důležitost tohoto objevu ale tkví v něčem jiném a to ve faktu, že vnitřní planety v Kepler-90 jsou menší a kamenité a vnější jsou zase velké plynné planety. Ty, a především Jupiter, u nás totiž sloužily a slouží jako štít přitahující asteroidy a komety, díky čemuž mohl vývoj života na Zemi probíhat relativně nerušeně. Bez Jupiteru by ale naše planeta byla daleko více bombardována, takže právě ten je jedním ze základních předpokladů úspěchu naší evoluce a jinde by to mohlo být stejné. 
 
Nyní už můžeme čekat na to, co AI firmy Google v již zachycených datech Kepleru ještě objeví. Možná že se v nich skrývá také řada planet s delší dobou oběhu, které by se už opravdu mohly podobat Zemi. 
 


reklama