reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA si lámala hlavu nad kusem smetí objeveného na Marsu

17.6.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA si lámala hlavu nad kusem smetí objeveného na Marsu
Vědci už našli mikroplasty v ledu u zemských pólů, ale nyní je trumfla samotná NASA, která našla mnohem větší kus smetí až na Marsu. Objevil jej konkrétně rover Perseverance ve zvětralém kusu kamene. 
NASA tak očima roveru Perseverance náhodou našla něco, co evidentně nemá na Marsu co dělat. Ve zvětralé hornině je totiž zaklíněn kus kovové fólie, ale i když nás může napadnout, že Marťani asi mají jen moc rádi mléčnou čokoládu, původ tohoto kusu smetí je pochopitelně zcela jiný. 
 
 
S největší pravděpodobností jde prostě jen o kus tepelně izolační fólie, která byla dříve součástí přistávacího modulu roveru Perseverance. A díky tomu, že se zasekl v kusu kamene, nebyl v posledním roce odfouknut do dáli a rover jej mohl najít poblíž místa svého přistání. 
 
Tento malý kousek fólie také není nic oproti tomu, co už dříve vyfotila helikoptérka Ingenuity, která našla roztříštěný kryt přistávacího modulu i s padákem opodál. Oproti tomuto krytu ale není moc jasný původ nalezené izolační fólie, respektive z jaké části sestupového modulu vůbec pochází a také jak se ocitla na daném místě. Mohla se oddělit už při sestupu a doplachtit do místa poblíž své aktuální pozice, nebo ji mohl až na několik kilometrů odvát vítr. Atmosféra na Marsu je sice velice řídká, ale během sezóny bouří mohou větry dosáhnout rychlosti přes 100 km/h, což již stačí třeba na očištění solárních panelů od prachu, a tak si lze snadno představit, že lehký kus fólie může po povrchu Marsu cestovat na dlouhé vzdálenosti.  
 
Za zmínku stojí také fakt, že oblast kráteru Jezero je dle měření přístrojů na palubě roveru Perseverance velice větrná. Zaznamenána tu byla i řada prašných vírů a během ledna se objevily lokální prachové bouře. NASA dokonce tvrdí, že dle provedené studie se v blízkosti roveru objeví alespoň čtyři vzdušné víry, a to zvláště o poledni. 
 
Kdyby to NASA věděla dříve, možná že by přehodnotila výběr místa přistání sondy InSight. Ta totiž nyní skomírá pod nánosy prachu asi 3500 kilometrů daleko v oblasti Elysium Planitia, která je naopak klidná. Takže zatímco Perseverance je vzdušnými víry víceméně pravidelně "oprašován", což z hlediska přísunu energie díky svému radioizotopovému termoelektrickému generátoru ani nepotřebuje, InSight se spoléhá na solární panely a chřadne. 


reklama